Denník N

Internet z nás robí horších ľudí

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predstavte si to obrovské množstvo vecí, ktoré by si ľudia zrazu nemysleli, keby neexistoval internet.

Málokto si to pamätá, ale nie tak dávno vypadol na niekoľko hodín Facebook. To bolo pekné.

Sedel som v ten večer pod Devínom na sútoku Dunaja a Moravy s priateľkou, sledovali sme člnky a lode – a nič. To bolo pekné.

Bolo to pekné, ale nielen preto. Nikto mi nepísal, nebolo ako. Ničí názor sa nedal čítať, nebolo ako. Nebolo ako čítať, čo si kto o čom myslí a čo si niekto iný myslí o tom, čo si myslí ten prvý. Trvalo to sedem hodín, hovoríme o niekoľkých miliónoch obyvateľov, to sú doslova desiatky miliónov človekohodín, ktoré boli strávené inak.

A nič sa nestalo; bol pokoj.

Keď sme sa potom po prázdnych uliciach Devína vracali, predstavoval som si všetky tie veci, ktoré sa nestali: nerozšírilo sa niekoľko hoaxov, niekoľko kamošov sa do krvi nepohádalo o nejakej pomerne zbytočnej veci. Množstvo ľudí za ten čas neurazilo množstvo iných ľudí. Všetci mali pokojnejší večer.

Božechráň, toto nie je spomienková nostalgia na časy, keď ste v esemeskách nedávali medzery medzi slová, aby ste si šetrili znaky. Toto nie je óda na pevné linky. Rozhodne však platí, že keď sedem hodín nešiel Facebook, nič sa nestalo a vlastne bolo tak trochu lepšie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie