Denník N

Poučenie z prípadu speváčky Magušinovej: Správame sa ako džentlmeni výhradne k našim ženám

Foto - TASR
Foto – TASR

Džentlmenstvo, ktoré je výberové, je prázdne a nikomu nič dobré neprináša.

Príbeh hlúpych poznámok na adresu speváčky Simy Magušinovej aj o tom, za koho sa vydala, od Petra Tkačenka a Rada Ondřejíčka, a to, čo nasledovalo po tom, čo ich s posunutým významom zverejnil denník Postoj, kde pracuje Magušinovej manžel, má už toľko rovín, že sa v tom už niekto, kto netrávi hodiny na sociálnych sieťach a spravodajských portáloch, nemusí orientovať.

Už sme tu mali debatu o prenasledovaní kresťanov, hraniciach vkusu a humoru, vulgarizácii verejného života, generálny prokurátor Žilinka si dokonca myslí, že Tkačenkove vyjadrenia by sa mali prešetrovať.

Na obranu Magušinovej či skôr na stranu kritikov Tkačenka a Ondřejíčka sa určite aj v dobrej viere a spravodlivej rozhorčenosti postavili ľudia, od ktorých sa to dalo čakať, od ktorých by sa to neočakávalo a aj takí, ktorí by lepšie urobili, keby mlčali, pretože sú zdiskreditovaní svojím správaním, slovníkom, činmi aj otravovaním spoločnosti a potom im hrozí, že vyznejú ako pokrytci alebo oportunisti.

Pri obrane speváčky sa využívalo niekoľko naratívov a motívov. Z úcty k pravde a skutočnému obsahu tvítov neradno rozoberať hoax o tom, že vraj Tkačenko údajne vyzýval na „zašitie“ speváčky, čím údajne myslel jej sterilizáciu, aby nemohla mať deti, lebo to už patrí do sféry uvažovania, ktoré by mali posudzovať odborníci na bludy.

K tým „uveriteľnejším“ motívom patrilo to, že vraj na ňu útočili liberáli alebo progresívci (ako komu vyhovovalo), vraj ju hejtovali za vieru a jej postoje ku kultúrno-etickým otázkam (Ondřejíček ju neohrabane a tupo označil za postihnutú, za čo sa potom ospravedlnil) a potom sa ešte zachovali ako hulváti, lebo útočili na ženu a to sa teda nepatrí.

Hlavne posledný motív je hodný povšimnutia. Nielen pre tento prípad, ale vôbec pre to, ako sa na Slovensku komunikuje so ženami, o ženách ako takých, o ženách, ktoré sú nám (ne)sympatické, ktoré (ne)uznávame pre ich osobnostné či profesionálne kvality či o ženách, ktoré (ne)patria do našej bubliny či (nie) sú manželkami, sestrami, mamami, frajerkami našich kamarátov.

„Morálne“ elity

Na Slovensku je stále zaužívaný postoj (nie vždy viditeľný v praxi), že ženy si zaslúžia ochranu, zastanie, lebo sú krehkejšie, citlivejšie, veci sa ich viac dotýkajú. Rovnako ako postoj, že ženu by mal ochraňovať muž, lebo je to jeho džentlmenská povinnosť, a od toho, ako je ju schopný ustáť, sa dá odvodiť, či je „správny“ chlap. Ak to muž nerobí, ba čo viac, na ženu bezdôvodne útočí alebo ju ponižuje, malo by ho to diskvalifikovať v očiach slušných ľudí a prinášať mu reputačné škody.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie