Denník N

Chce žiť normálny život, ale pre návrat urobí všetko. Federer verí, že o konci kariéry rozhodne sám

Roger Federer vo svojom doteraz poslednom zápase na Wimbledone 2021. Foto - TASR/AP
Roger Federer vo svojom doteraz poslednom zápase na Wimbledone 2021. Foto – TASR/AP

Roger Federer odohral svoj posledný tenisový zápas 7. júla, keď vo štvrťfinále Wimbledonu prehral s Poliakom Hubertom Hurkaczom 3:6, 6:7, 0:6. Federer – v 39 rokoch najstarší štvrťfinalista tohto turnaja v open ére – po devätnástich rokoch vypadol na Wimbledone v troch setoch a vôbec prvý raz prehral set 0:6.

Následne si od tenisu dal prestávku a v auguste, krátko po svojich 40. narodeninách, oznámil, že ho čaká tretia operácia pravého kolena za posledné dva roky. Problematické koleno mu operovali aj vlani vo februári a máji. „Budem dlhé týždne potrebovať barly a dlhé mesiace budem mimo hry,“ uviedol Federer v príspevku na Instagrame.

V uplynulých mesiacoch bolo okolo slávneho tenistu viac-menej ticho, čo posilňovalo špekulácie, že prehra s Hurkaczom mohla byť jeho posledným zápasom v kariére. Federer sa na verejnosti objavil len na septembrovom turnaji Laver Cup, ktorého vznik v minulosti sám inicioval. O svojom zdraví uviedol len základné informácie: „Myslím si, že to najhoršie je za mnou.“

Federer však teraz cítil, že je správny čas bližšie priblížiť verejnosti svoju budúcnosť. Zavolal svojmu známemu – novinárovi Mathieuovi Aeschmannovi – a poskytol mu rozsiahly rozhovor, ktorý vyšiel na stránkach denníka Tribune de Genève.

Základnou informáciou vyplývajúcou z neho je, že kariéru ukončiť nechce. „Myslím si, že každý športovec by o tom mal rozhodnúť sám. Je to veľmi osobné,“ hovoril Federer. „Ako si ma ľudia budú pamätať? Môj posledný set na Wimbledone v júli? Alebo moje grandslamové víťazstvá a to, čo prežívali pri sledovaní mojej hry? Stavil by som si na to druhé,“ dodal.

Zároveň však chápe, ak mu jeho priaznivci odkazujú, že už veľa dokázal a nechcú, aby sa ďalej trápil. „Bolo by ľahké teraz skončiť. Ale tým, že robím všetko pre návrat, sa im chcem aj poďakovať. Moji fanúšikovia si zaslúžia vidieť niečo lepšie než obraz mojej poslednej trávnatej sezóny.“

Chce opäť zistiť, čo môže dokázať

Obdobie, ktoré teraz Federer prežíva, sa v mnohom podobá na príbeh

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Grandslamové turnaje

Roger Federer

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie