Denník N

Primár z Martina, kde obmedzujú onkologické operácie: Máme viac pacientov ako v druhej vlne. Sú agresívnejší, majú načítané hlúposti z internetu

Ivan Kocan. Foto N - Tomáš Hrivňák
Ivan Kocan. Foto N – Tomáš Hrivňák

Odklad onkologickej operácie môže závažným spôsobom meniť prognózu pacientov, hovorí primár pľúcneho oddelenia Univerzitnej nemocnice v Martine Ivan Kocan.

Univerzitná nemocnica v Martine je preplnená. Majú viac pacientov s covidom ako v druhej vlne a viac, ako predpokladali, že bude v tretej vlne. Musia už odkladať aj onkologické operácie – čo môže pri niektorých onkologických ochoreniach výrazne ohroziť pacienta a viesť až k jeho smrti.

Veľká väčšina pacientov v nemocnici je neočkovaná. „Ja aj kolegovia sme sa ich najskôr pýtali, prečo sa nedali zaočkovať. Dnes sú tie odpovede také agresívne, že som stratil energiu a chuť pýtať sa ich to, lebo je to strata času,“ hovorí.

Primár pľúcneho oddelenia hovorí aj o tom,

  • prečo majú viac pacientov ako v druhej vlne,
  • že zvažujú obmedzenie intervenčnej kardiológie,
  • ako zdravotníci psychicky zvládajú taký veľký nápor pacientov a
  • ako si nezaočkovaní pacienti odmietajú v nemocnici priznať chybu.

Aká je u vás momentálne situácia?

Situácia je vážna a nie dobrá. Nechcem rovno povedať, že je zlá. V podstate sme na vrchole našich reprofilizovaných kapacít.

Medicínsky riaditeľ oznámil, že v nemocnici sa bude obmedzovať už aj medicína pre onkologických pacientov. Čo to pre nich znamená?

Museli sme zastaviť aj onkológiu. Nie sme schopní pokryť toľko covidových lôžok personálom bez toho, aby sme siahli na túto časť medicíny.

Ak dnes potrebuje onkologický pacient starostlivosť, čo má robiť? Môže ísť inam alebo musí počkať?

Môže skúsiť požiadať iné pracovisko, kde ho zaradia na čakaciu listinu, alebo bude čakať, kým spustíme onkologickú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie