Denník N

Oklieštenie akademickej samosprávy je nebezpečné a krátkozraké

Z protestného pochodu Univerzity Komenského proti novele vysokoškolského zákona v Bratislave v utorok 16. novembra 2021. Foto - TASR
Z protestného pochodu Univerzity Komenského proti novele vysokoškolského zákona v Bratislave v utorok 16. novembra 2021. Foto – TASR

Likvidácia akademickej samosprávy a prenos kompetencií na politických nominantov je nápad hodný Klementa Gottwalda.

Autor pracuje na Katedre všeobecnej a aplikovanej etiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre

Nedávno mi pri pohľade na kamarátov z akademického prostredia napadla taká ironická otázka. Čo by sa asi stalo, keby títo lingvisti, „anorganici“ a „fyzikálnici“ museli riadiť salóny krásy? Na prvý pohľad je jasné, že títo ľudia nesedia hodiny pred zrkadlom a hodnotu vidia celkom inde než kaderníci a vizážisti, lenže čo keby museli?

Neviem si predstaviť majiteľa módnych salónov, ktorý by im odovzdal kontrolu nad svojím podnikaním, ale predstavme si absurdno, v ktorom by to ten majiteľ urobil a oni by neodmietli. Hoci ide o mimoriadne schopných ľudí, asi by nedokázali priniesť víziu, ktorá by tie salóny vystrelila na hviezdne nebo slovenských celebrít. Dara by tam zrejme nechodila.

Samozrejme, sú veci, ktoré sa dajú naučiť, ale schopnosť koncepčne uvažovať a prinášať úspešnú víziu v nejakom odvetví si vyžaduje skutočnú odbornosť, rozsiahle praktické skúsenosti a cit pre určité špecifické hodnoty, napríklad pre krásu. Manažérska príručka tu asi nebude stačiť.

Ľudia majú rôzne skúsenosti, odbornosť, ale najmä predstavy o hodnote. Niekto ju vidí v precíznej starostlivosti o pleť, rozumie špecifikám líčenia na Instagrame a dokáže oceniť dokonalú linku, pre ďalších je to nepochopiteľná strata času. Preto je dobré, keď salóny krásy riadia iba ľudia z tej prvej skupiny. Čo tým chcem povedať?

S univerzitami je to aspoň v tomto smere podobné. Aj tu je dobré, keď ich riadia odborníci, ktorí majú vzdelanie, praktické skúsenosti so vzdelávaním iných a cit pre určité špecifické hodnoty, napríklad pre vzdelanie. Navrhovaná likvidácia akademickej samosprávy a prenos kompetencií na politických nominantov je nápad hodný Klementa Gottwalda.

Lenže ten aspoň vedel, kto vyhrá najbližšie voľby. To my zatiaľ nevieme. Ľudia sú nahnevaní, sklamaní, frustrovaní. Je možné, že po tejto paródii na vládu odborníkov príde nejaká skutočná tragédia. Oklieštenie akademickej samosprávy nielenže teraz nepomôže kvalite vysokých škôl, ale môže ich významne oslabiť v každom budúcom zápase o slobodu.

Tu sa nestačí pýtať rakúskych kolegov, či sa cítia slobodní alebo či je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie