Denník N

Láska Poliakov k Jánovi Pavlovi II. bledne. Môžu za to netolerantní kardináli aj pedofilné škandály

Na snímke veľký poster zosnulého pápeža Jána Pavla II. v apríli 2015 vo Varšave pri príležitosti 10. výročia jeho smrti. Foto - TASR/AP
Na snímke veľký poster zosnulého pápeža Jána Pavla II. v apríli 2015 vo Varšave pri príležitosti 10. výročia jeho smrti. Foto – TASR/AP

V Krakove mali ľudia svojich kardinálov vždy v úcte. To sa zmenilo od čias Stanisława Dziwisza. Aj súčasný kardinál patrí ku xenofóbnemu krídlu v cirkvi.

Poľsko silne spojené s rímskokatolíckou cirkvou sa stáva minulosťou a katalyzátorom antiklerikálnych zmien sa stávajú samotní katolícki hierarchovia. Dejiskom masových protestov proti nezrovnalostiam v cirkvi je okrem iného Krakov – mesto pápeža Jána Pavla II. a mnohých významných kardinálov.

Ešte pred desiatimi rokmi by to bolo nemysliteľné. Poliaci Jána Pavla II. milovali a stavali mu pomníky na každom kroku. Dnes sa v poľskej spoločnosti ozývajú čoraz kritickejšie hlasy a mladá generácia si z poľského pápeža robí skôr žarty, než by ho považovala za autoritu.

Spôsobili to viaceré faktory vrátane nadmerného kultu Jána Pavla II., ktorému už za jeho života postavili pomníky, aj keď si to sám pápež neželal. V súčasnosti je ich príliš veľa, niekoľko v každom väčšom meste a aspoň jeden v každej dedine, pričom väčšina z nich je nekvalitná a vyvoláva smiech. Výsledok je taký, ako to bývalo s pamätníkmi a povinným uctievaním Lenina – namiesto úcty to má opačný efekt.

Oveľa dôležitejším faktorom sú však stále nové informácie o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie