Denník N

Sudkyňa Jelínková Dudzíková: Ak neprejde Kolíkovej reforma, je to dobrá správa pre súdnictvo

Dana Jelínková Dudzíková. Foto N - Vladimír Šimíček
Dana Jelínková Dudzíková. Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Dana Jelínková Dudzíková poslala predžalobnú výzvu ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, lebo sa jej dotkli vyjadrenia o korupčných sudcoch. Kolíková v Rádiu Expres na otázku moderátora, či sa súdnej mape bránia skorumpovaní, povedala: „No tak samozrejme, že určite aj tí sa bránia, pretože už ten spôsob korupcie bude o to zložitejší.“

Jelínková Dudzíková je sudkyňou zhruba rok, začínala na Okresnom súde Bratislava I krátko po akcii Búrka a zatýkaní sudcov a len nedávno prešla na odvolací súd. Posledné mesiace patrí ku kritikom súdnej reformy.  V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • prečo vyjadrenie, že proti reforme sú aj korupční sudcovia, vníma ako zastrašovanie;
  • prečo je citlivá na slová o sudcoch, ale pri výroku o novinároch ako prasatách je zdržanlivá;
  • prečo nesúhlasí s návrhom súdnej mapy;
  • čo pomôže justícii pri dlhých konaniach a nízkej dôveryhodnosti a do akej miery za to môžu sudcovia;
  • čo si myslí o kolegoch, ktorí nerešpektujú protipandemické opatrenia.

Ste sudkyňou, ale aj blogerkou. Jeden z vašich posledných blogov bol vlastne predžalobnou výzvou pre ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. Čo sa vás tak dotklo na jej vyjadreniach? 

Najskôr by som vysvetlila, prečo som sa stala sudkyňou blogerkou a prečo takto realizujem slobodu prejavu sudcu. Mali sme pocit, že náš názor na fungovanie súdneho systému a súdnej mapy nie je vypočutý a nepreráža k verejnosti. Preto som si na portáli Denníka N zriadila blog a venujem sa tam veciam súvisiacim s fungovaním súdneho systému.

A prečo teda tá predžalobná výzva? 

Uvedeným verejným vyjadrením ministerky došlo k verejnému potrestaniu či verejnému zastrašeniu sudcov, ktorí sú kritikmi súdnej mapy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mária Kolíková

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie