Denník N

Futbalisti hrajú, ale aj tak sa boja prísť domov. Afganistan vyhral prvý zápas od odchodu Američanov

Mladým reprezentantkám zaplatila let Kim Kardashian West.

Afganistan a Indonézia patria k najslabším ázijským futbalovým tímom, ale ich utorkový priateľský zápas bol jedným z najzaujímavejších počas posledného asociačného termínu.

Reprezentácia Afganistanu nastúpila na prvý zápas odvtedy, ako sa v krajine po odchode západných vojsk dostal k moci opäť Taliban.

Predchádzajúca vláda Talibanu mala k futbalu veľmi nepriateľský postoj, teraz mu však zatiaľ nerobí prekážky. Mužský národný tím mohol nastúpiť, ale nie v domácom prostredí. Súboj s Indonéziou sa konal v tureckej Antalyi, a to nie na klasickom futbalovom štadióne, ale v areáli, ktorý slúži najmä na atletické tréningy.

Afganistan zvíťazil 1:0 a na jeho lavičke sedel aj hráč zo šiestej anglickej ligy, ktorý kedysi do Veľkej Británie ušiel práve pred Talibanom. Tvrdí, že keby sa niekedy vrátil do vlasti, Taliban by ho zabil.

Afganistan paradoxne nemusí hrať v Turecku pre zlú bezpečnostnú situáciu, v skutočnosti mu chýbajú peniaze, aby reprezentantom zaplatil cestu do Kábulu. Tímu nateraz poskytla financie FIFA a očakáva sa, že situácia sa vyrieši do leta, keď sa začína kvalifikácia na Ázijský pohár.

Na tomto turnaji Afganistan nikdy nehral, hoci futbal má v krajine dlhú tradíciu. V posledných desaťročiach sa však pre neustále boje a zlú politickú situáciu nemohol rozvíjať.

Tréner je terapeutom aj vyjednávačom

Na zápas Afganistanu odcestoval aj britský reportér James Montague, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Futbal

Ofsajd

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie