Denník N

Vysvetľujeme: Čo sa deje na poľsko-bieloruskej hranici a prečo USA varujú pred vojnou v Európe

Migranti na poľsko-bieloruskej hranici. Foto - TASR/AP
Migranti na poľsko-bieloruskej hranici. Foto – TASR/AP

Správu vybral a vysvetlil Tomáš Čorej

Lukašenkova cynická hra

Muhamed Nassar má 27 rokov, pochádza zo Sýrie a pred pár týždňami sa mu otvorila cesta za lepším životom. Za tisíce eur si kúpil letenku do Minska, kde získal víza a ubytoval sa na hotelovom letisku.

Bieloruská turistická agentúra mu sľúbila, že sa odtiaľ poľahky dostane do Európskej únie, nehovorila však pravdu. Keď prišiel na hranicu s Poľskom, uvedomil si, že sa dostal do pasce.

Nielenže ho odmietlo prijať Poľsko, ale zároveň s ním bezohľadne zaobchádzali pohraničníci z Bieloruska. Štyri dni od nich nedostal žiadne jedlo a pil len veľmi málo.

Muhamed je „len“ jedným z tisícov migrantov a žiadateľov o azyl z Blízkeho východu, ktorí uviazli na poľsko-bieloruskej hranici. Mnohí z nich mrznú a už najmenej deviati zomreli.

Európska únia hovorí, že toto nie je ďalšia migračná kríza, ale cynická hra bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Niektorí sa však domnievajú, že v skutočnosti je za ňou ruský prezident Vladimir Putin, a upozorňujú, že vo východnej Európe hrozí vojna.

V tomto texte vysvetľujeme, čo sa na poľsko-bieloruskej hranici deje, prečo je súčasná situácia pre Európsku úniu taká náročná a čo sa bude diať ďalej.

Čo sa deje. Scenár, ktorý sledujeme na poľskej východnej hranici, hrozil už niekoľko rokov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vysvetľujeme

Svet

Teraz najčítanejšie