Denník N

Hvoreckého knižnica: Severné krvavé vody. Dve knihy a seriál z mrazivého severu

Neprekvapilo ma, že televízia BBC siahla po románe Severné vody od Iana McGuira a vytvorila miniseriál, ktorý už streamuje aj HBO. Predloha ako stvorená pre film. Knihu vydal roku 2016 anglický autor a akademik a teraz už aj scenárista, ktorý sa zaoberá literatúrou 19. storočia na oboch stranách Atlantiku.

Debutoval humoristickým príbehom z univerzitného prostredia, vydal niekoľko poviedok a poctivo bádal. Napísal monografiu o výbornom americkom autorovi Richardovi Fordovi, ktorý získal väčšinu najvýznamnejších cien, ale na preklad do slovenčiny to zatiaľ nestačilo – aspoň jeho kultový Deň nezávislosti, ktorý nemá nič spoločné s príšerným rovnomenným filmom, by sme aj v našom malom jazyku potrebovali.

McGuire sa po dekáde vrátil k literatúre a prerazil. Severné vody (preklad do češtiny Petra Johana Poncarová pre Host) je dobrodružný román o moreplavcoch, detektívka i mrazivý triler zo strechy Zeme, ale aj oveľa viac. Spisovateľove vzory London, Conrad či Melville námornícky život poznali z vlastných skúseností.

McGuire ho naštudoval z kníh, no bravúrnou štylistikou ho dokáže sprostredkovať tak hodnoverne, že si čitateľ pripadá, akoby stál s harpúnou v ruke na palube Dobrovoľníka, bičovaný vetrom i snehom a navyše šikanovaný kapitánom Brownleem. Loď mieri do kraja, ktorému grónski Inuiti hovoria Pikialasorsuaq a kanadskí Sarvarjua. Teplotu vzduchu i vody aj nestabilitu krýh v zálive Baffinovho mora vyskúša nejedna postava na vlastnej koži a precíti do špiku kostí.

Príbeh sa odohráva roku 1859. Hlavný hrdina, írsky lodný lekár Patrick Sumner (hrá ho Jack O’Connell), sa prihlási do služby, lebo by rád zabudol na hrozné zážitky z britských kolonizačných vojen v Indii. Práca poľného chirurga ho takmer stála nohu a hlavne zbavila posledných ilúzií o impériu. Vo voľnom čase si v kajute číta Homéra a oddáva sa silnej závislosti od ópia, čím autor dvesto rokov do minulosti pozdravil Thomasa de Quinceyho.

Laudanum riedené alkoholom vtedy bežne brali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hvoreckého knižnica

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie