Denník N

Dajú sa uhádnuť za sekundu, určite ich nepoužívajte (najčastejšie heslá roku 2021)

Ilustračné foto - Mr. Robot
Ilustračné foto – Mr. Robot

Expert zo spoločnosti Eset radí, ako si vyskladať kvalitné heslo a ochrániť sa pred útokmi „hrubou silou“.

Keď pred 15 rokmi hekeri upozornili na to, že Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) používa primitívne heslo nbusr123, vyvolalo to pohoršenie.

Práve inštitúcie bezpečnostného charakteru by mali ovládať, aké dôležité je mať dobre zaheslované systémy. Lapsus zľudovel a dostal sa aj na tričká. Zvyky ľudí sa však odvtedy nezmenili.

Heslá, na ktoré zabudnite

Mnohí stále používajú príliš ľahko uhádnuteľné heslá. A platí to aj globálne, ako ukázal nový prehľad 200 najpoužívanejších hesiel, ktorý pravidelne pripravuje správca hesiel NordPass v spolupráci s partnermi  v 50 krajinách sveta.

Znovu podľa neho vedie číselný rad 123456, prvé písmená na klávesnici (qwerty) či jednoducho password (heslo). Zlozvyk používať príliš ľahko uhádnuteľné heslá nezmenila ani séria drsných ransomvérových útokov, ktoré odstavili napríklad amerického distribútora pohonných hmôt či svetového výrobcu mäsa.

Medzi obľúbenými heslami sú aj také ako abc123, baseball alebo iloveyou. NordPass zverejnil aj najpoužívanejšie heslá na Slovensku, ktoré sú veľmi podobné. Veľmi často sa v nich však objavujú aj krstné mená ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hekeri a kyberbezpečnosť

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie