Denník N

Sľub Ficovej vláde dali aj zahraničné reťazce, memorandum podpísali

Foto - N
Foto – N

Aktualizované 10.15 – Päť silných reťazcov včera tvrdilo, že memorandum o spolupráci s vládou pri znižovaní DPH na potraviny zatiaľ nepodpíšu. Už zmenili názor.

Päť zahraničných reťazcov, ktoré včera popoludní oznámili, že zatiaľ nepodpíšu Memorandum o spolupráci pri uplatňovaní zníženej sadzby DPH na vybrané potraviny, zmenilo názor. Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá Tesco, Lidl, Billu, Kaufland a Metro zastupuje, dnes na Úrad vlády SR prišla a memorandum s vládou podpísala.

Včera aliancia tvrdila, že nemôže dokument navrhnutý vládou Roberta Fica podpísať, kým znenie memoranda neposúdi a neodsúhlasí Protimonopolný úrad. Reťazce združené v aliancii si totiž neboli isté, či znenie memoranda nie je v rozpore s ochranou hodpodárskej súťaže.

„Plne chápeme dobrý úmysel vlády pri koncipovaní memoranda a podporujeme zníženie dane ako nástroj na zvýšenie dostupnosti základných potravín širokým vrstvám obyvateľstva. Podpis pod memorandum však nemôžeme pridať skôr, ako jeho znenie odsúhlasí Protimonopolný úrad ako strážca dodržiavania Zákona o ochrane hospodárskej súťaže,“ tvrdila včera aliancia.

Prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak už včera večer tvrdil, že majú predbežné stanovisko Protimonopolného úradu, že je znenie memoranda v poriadku. Bol však pripravený aj na možnosť, že memorandum podpíše len za slovenských obchodníkov.

Slovenská aliancia moderného obchodu dnes uviedla, že sa rozhodla pod memorandum svoj podpis pridať na základe toho, že už má toto stanovisko Protimonopolného úradu k dispozícii.

„Stanovisko Protimonopolného úradu bolo pre členov aliancie vo veci podpisu memoranda zásadné. Po splnení tejto podmienky aliancia svoj verejne deklarovaný úmysel vládu podporiť v jej iniciatíve týkajúcej sa zníženia DPH môže potvrdiť aj podpisom pod memorandum,“ uviedla predsedníčka aliancie Katarína Fašiangová.

Pozrite si, k čomu sa obchodníci, výrobcovia, vláda a Jednota dôchodcov v memorande zaviazali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie