Denník N

Právnik o Orbánovom balíku Stop Soros: Chceli nás zastrašovať, už to nebude možné

Kampaň Stop Soros v Maďarsku v roku 2018. Foto - TASR/AP
Kampaň Stop Soros v Maďarsku v roku 2018. Foto – TASR/AP

Migrácia sa po kríze na poľsko-bieloruskej hranici stáva zase centrálnou témou pre maďarskú vládu, vraví právnik Amnesty International Hungary Áron Demeter.

Maďarský balík zákonov s názvom Stop Soros je v rozpore s právom Európskej únie, rozhodol v utorok Súdny dvor EÚ.

Vláda Viktora Orbána prijala tento balík ešte v roku 2018, aby ním sťažila prácu organizáciám, ktoré podľa nej patria do „Sorosovej siete“ a pomáhajú migrácii. Aktivistom, ktorí pomáhajú utečencom, hrozí dokonca väzenie.

Luxemburský súd teraz povedal, že Maďarsko nemôže automaticky odmietať žiadosti o azyl s tým, že žiadatelia prišli z „bezpečnej tretej krajiny“, a nemôže kriminalizovať ľudskoprávne mimovládky.

Právnik organizácie Amnesty International Hungary Áron Demeter hovorí, že rozhodnutie súdu zruší atmosféru strachu, no nevylučuje, že Orbánova vláda sa pokúsi o opätovné zavedenie týchto pravidiel.

Maďarský parlament prijal balík zákonov s názvom Stop Soros v roku 2018. Podľa týchto zákonov ak niekto príde do Maďarska z bezpečnej krajiny, úrady môžu jeho žiadosť o azyl bez preskúmania jeho situácie automaticky odmietnuť. Čo to v praxi znamenalo?

Maďarská vláda sa pokúsila o legalizáciu svojej praxe, podľa ktorej prakticky všetkých posiela späť do Srbska bez toho, že by ich žiadosť dôkladne preskúmali. O tomto pravidle rozhodol Súdny dvor EÚ už v marci 2020 v inej kauze. Teraz vlastne potvrdil toto svoje rozhodnutie o tom, že nemôžu všetkých posielať späť do Srbska s tým, že to je bezpečná tranzitná krajina. Pravidlá EÚ určujú, pre aké dôvody sa stáva žiadosť neprijateľnou. Maďarsko nemôže automaticky vyhlásiť o nejakej krajine, že je bezpečná. Hlavnou novinkou tohto rozhodnutia je však to, že Súdny dvor povedal, že kriminalizácia pomoci pre žiadateľov o azyl je neprípustná.

Balík Stop Soros totiž zaviedol aj tresty pre tých, ktorí pomáhajú utečencom. Čo to znamenalo?

Už pred schválením balíka Stop Soros bolo jednoznačné, že ide o pokračovanie kampane vlády proti utečencom a proti mimovládkam. Čo však pridávalo na sile balíka, že zmenil aj Trestný zákon. Tým, ktorí protizákonne pomáhajú migrácii, podľa zákona hrozí odňatie slobody na jeden rok. Text predpisu bol pritom veľmi ťažko zrozumiteľný, vymenovával rôzne činnosti od monitorovania hraníc cez výrobu informačných materiálov po vzdelávacie činnosti. Trestné právo bežne takéto pojmy nepoužíva. Aktivisti a mimovládky tým pádom nemohli vedieť, kedy sa tohto skutku dopúšťajú. Vytvorila sa atmosféra strachu. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ odstraňuje túto hrozbu.

Začali kedykoľvek trestné stíhanie na základe tohto zákona?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Migrácia

Viktor Orbán

Svet

Teraz najčítanejšie