Denník N

V trinástich sa stala obeťou šikany: Hodil fľašu na zem, dvihol črep a povedal, nech im ukážem, ako sa režem

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Osemnásťročná Dorota z Košíc hovorí o ťažkom dospievaní dnešných dievčat a zložitom vzťahu k samej sebe. Už ako dvanásťročná v škole zažívala šikanu a siahla po sebapoškodzovaní; pred samovraždou ju zachránili rodičia, terapia a pobyt na psychiatrii.

V rozhovore sme na žiadosť respondentky zachovali tykanie.

Ako sa to udeje, že sa dvanásťročné dievča stane obeťou šikany a vlastných depresií?

Po 5. triede som prestupovala na osemročné gymnázium. V príme som mala dvanásť rokov. Veľmi citlivý vek. Prestúpili sme piati z pôvodnej školy. Medzi nami bol aj Jakub, ktorého som poznala od škôlky. Bol vždy „číslo“, potreboval sa predvádzať, jednoducho bol problémový typ žiaka. Ale stále sme mu to tolerovali. No na strednej sa to začalo priostrovať, boli sme divoká trieda, ani učitelia k nám nechceli chodiť učiť.

Prečo ostatné deti nasledovali toho najproblémovejšieho? Bol veľmi atraktívny?

Práveže nie. Ale bol veľmi vtipný. Tváril sa, že je dospelý, bol vodcovský typ a sebavedomia mal za troch. Ale naozaj neviem, čo ostatných za ním ťahalo. Je veľmi ľahké, aby sa kolektív zopsul vplyvom jedného človeka. Riaditeľ nič neriešil, Jakubovi sa všetko prepieklo, lebo bol z majetnej rodiny, vzťahy s vedením boli nadštandardné. A on si to uvedomoval.

Ty si bola viac utiahnutá, preto šikana nakoniec spadla na teba?

Nie. Hoci som v príme a sekunde premýšľala, či som pekná. Najprv som riešila kruhy pod očami, prekrývala som ich mejkapom. Triedna profesorka ma vzala bokom a pýtala sa, prečo si ako dvanásťročná dávam toľko mejkapu. Povedala som, že sa necítim dobre. A tam to ostalo. Potom to už išlo dolu vodou. Mala som ťažký začiatok puberty, najprv som si trošku neverila, potom som každú poznámku na vzhľad brala veľmi vážne. Známky som mala dobré, a tak sa pri podpichovaní nemali od čoho odraziť. Jediné, kde to skúšali, bol vzhľad. Napríklad „tebe narástol zadok” alebo iné podobné veci.

Si mladý človek a potrebuješ poradiť, alebo chceš svojou skúsenosťou pomôcť iným? Spolupracujeme s odborníkmi a sme tu pre vás.

Píšte na: [email protected]

Prečo vôbec chceli podpichovať? To sa bežne v tom veku robí, alebo si ich kritizovala za to, že vystrájajú?

Bola som v „obľúbenej“ časti triedy, ale boli to falošné kamarátstva. Vtedy som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Mladí

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie