Denník N

Vzácnej kúrii hrozí búranie. Zachrániť ju môže už len ministerka Milanová

Kúria Grünfeld v Pezinku prežila stovky rokov. Súkromník ju chce dať zrovnať so zemou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Kúria Grünfeld v Pezinku prežila stovky rokov. Súkromník ju chce dať zrovnať so zemou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pamiatkari chceli Smylovsko-pálffyovskú kúriu v Pezinku vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku, ale potom otočili. Ak nezakročí ministerstvo kultúry, jej vlastník ju môže dať po januári zničiť. Stojí na lukratívnom pozemku, pri novej ulici s rodinnými domami.

Už onedlho môžu bagre zrovnať so zemou kúriu zo 16. storočia v Pezinku, ktorá kedysi patrila aj slávnemu rodu Pálffyovcov. Ich vlastníctvo stále pripomína pálffyovská vežička, ktorú si nechávali stavať ako svoje typické spoznávacie znamenie, obdobná je aj na Pezinskom zámku.

Niekdajšie šľachtické obydlie, ktoré sa nachádza zhruba 20 kilometrov od Bratislavy, posledné roky chátra. Jej vlastník sa pokúša vybaviť povolenie na búranie, no aktivisti, ale aj samotné mesto Pezinok už dlhšie varujú kompetentných, že ide o vzácnu stavbu, ktorú treba zachrániť. Pamiatkari ju pôvodne chceli vyhlásiť za národnú kultúrnu pamiatku, odrazu si to však rozmysleli.

Ranorenesančná kúria Grünfeld s rozľahlými pozemkami je pri novej ulici s rodinnými domami. V prípade, že by sa tu stavalo, nové vily by nebol problém predať, ide o vyhľadávanú lokalitu, v blízkosti viníc a iba na skok od hlavného mesta. Do Bratislavy sa dá odtiaľto dostať autom do pol hodiny.

Momentálne závisí už len od ministerky kultúry Natálie Milanovej (OĽaNO), či jej rezort umožní kúrii stať sa národnou kultúrnou pamiatkou, čo by zabránilo jej zničeniu.

Nepomohla petícia ani podpora ombudsmanky

Architekt Radovan Rusnák

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Natália Milanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie