Denník N

Za problémy s počatím niekedy môže aj „podnikateľský syndróm“, hovorí odborník na liečbu mužskej neplodnosti

Martin Hrivňák. Foto - Peter Lázár
Martin Hrivňák. Foto – Peter Lázár

Veľa mužov ešte stále vníma problém s otehotnením ako záležitosť partnerky, hovorí urológ a andrológ Martin Hrivňák. „Vidno to napríklad aj na tom, že keď sa k nám muž objednáva na vyšetrenie plodnosti, tak minimálne v polovici prípadov volá žena,“ opisuje.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • aké sú najčastejšie mýty o mužskej plodnosti,
  • čo skutočne škodí plodnosti,
  • ako vplývajú na plodnosť covid a očkovanie proti nemu,
  • či je dobré dať si v mladosti zmraziť spermie,
  • prečo sexuológovia prestali chodiť do škôl,
  • ako vplýva sex na psychiku a partnerský vzťah.

Debatu o mužskej neplodnosti u nás pred štyrmi rokmi otvoril moderátor Viktor Vincze. V statusoch na sociálnej sieti otvorene hovoril o zlých výsledkoch spermiogramu – lekári mu vtedy povedali, že jeho spermie budú ledva na umelé oplodnenie. Je podľa vás dobré, keď na túto tému, o ktorej sa u nás veľa nehovorí, upozorní mediálne známy človek?

V prvom rade dúfam, že ho lekári naozaj poriadne vyšetrili. Lebo je otázkou, či by v ich prípade naozaj neprichádzalo do úvahy aj umelé oplodnenie. Pokiaľ viem, dnes sú už s partnerkou v štádiu, keď riešia adopciu. Samozrejme, aj toto je jedno z možných riešení. No podľa mňa sa treba vždy snažiť, aby sme mužom dali šancu vyliečiť ich neplodnosť. Keď sa to podarí, super. A keď sa nepodarí, potom sa už môžu partneri rozhodnúť, či pôjdu na umelé oplodnenie, budú sa uchádzať o adopciu, alebo budú jednoducho žiť ako bezdetné páry. Je to vždy na individuálnom rozhodnutí, aký postup si vyberú. Nemať deti nie je rakovina, aj keď je to možno smutnejší život, ako keď ich máte.

Zaznamenali ste potom väčší záujem o vyšetrenia vo vašej andrologickej ambulancii? Nemotivovalo to ďalších mladých mužov, aby sa začali hoci aj preventívne zaujímať o to, ako sú na tom s plodnosťou?

Nie. V Košiciach máme tri centrá asistovanej reprodukcie a konečne sa nám ich podarilo presvedčiť, že by mali mužov posielať na vyšetrenia aj k nám. Takže časť pacientov nám dnes posielajú oni, ďalších občas posielajú aj ambulantní gynekológovia. Ale že by sa niektorí muži, ktorí k nám prichádzajú, odvolávali na Vinczeho status? To som zatiaľ nezaznamenal.

Ak ste museli presviedčať lekárov z centier asistovanej reprodukcie, aby mužov posielali k vám, znamená to, že sa v centrách väčšinou snažia riešiť neplodnosť bez komplexného vyšetrenia muža? Teda rovno navrhujú podstúpiť umelé oplodnenie?

Samozrejme. To je hlavný problém, ktorý tu máme. Asi pred tromi-štyrmi rokmi prišli gynekológovia z centier asistovanej reprodukcie s nápadom vypracovať manuál o tom, ako treba postupovať pri liečbe neplodných párov. Bol určený hlavne pre ambulantných gynekológov, aby vedeli, ktoré základné vyšetrenia majú urobiť predtým, ako pošlú pár do centra. Jedna zo základných viet manuálu znela: „Muži nemajú záujem o vyšetrenie plodnosti.“ My sme vedeli, že to tak nie je, preto sme vypracovali vlastný andrologický manuál.

Žiaľ, tento „gynekologický“ názor tu stále prevláda, aj preto len určité percento mužov z neplodného páru ide na vyšetrenie na andrológiu (andrológia je odbor lekárstva, ktorý sa zaoberá chorobami mužských reprodukčných orgánov, ich liečením a prevenciou – pozn. red.). Väčšinou im len urobia spermiogram a ak aj nie je v poriadku, tak im len povedia, že treba ísť na umelé oplodnenie. Pokiaľ sa o to sami muži alebo ich partnerky nezaujímajú, som presvedčený, že menej ako polovica ide na vyšetrenie, aby zistili, prečo vlastne nemajú dobrý spermiogram.

Bohužiaľ, pre niektorých kolegov gynekológov je muž len zdroj spermií.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Vzťahy

Zdravotníctvo

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie