Denník N

Indonézia, Vatikán, Rakúsko. Povinné očkovanie je právne možné aj u nás, tvrdí ministerstvo

Vianočné trhy vo Viedni od pondelka zatvoria, pre lockdown sa otvoria možno až 12. decembra. Foto - TASR/AP
Vianočné trhy vo Viedni od pondelka zatvoria, pre lockdown sa otvoria možno až 12. decembra. Foto – TASR/AP

Rakúsko chce zaviesť povinné očkovanie proti covidu ako prvý štát v EÚ. Na Slovensku je očkovanie dobrovoľné pre všetky vekové skupiny aj profesie.

Starosta Viedne to nazval „historickým stretnutím“. Zástupcovia rakúskej vlády sa zišli s hajtmanmi, šéfmi spolkových krajín, aby rozhodli, ako ďalej s pandémiou. Opatrenia, ktoré oznámili v piatok doobeda, dostali nášho suseda okamžite do hlavných svetových médií.

Prišlo to práve v deň, keď 9-miliónová krajina hlásila ďalší nový rekord: 15 145 nových infikovaných SARS-CoV-2.

Rakúsko ako druhý štát Európskej únie po Lotyšsku pôjde túto jeseň do tvrdého lockdownu. Znamená to zákaz vychádzania, zatvorené obchody, okrem tých nevyhnutných, reštaurácie, zakázané kultúrne či športové podujatia. Kancelár Alexander Schallenberg otvorene priznal, že doterajšie opatrenia, ktoré prijali, predovšetkým obmedzovanie nezaočkovaných obyvateľov, nestačili.

V rakúskych nemocniciach je 2800 ľudí s covidom, z toho 500 na JIS. To je na počet obyvateľov asi o polovicu menej, ako má Slovensko. Pri JIS sú však blízko kapacitám určeným na covid. Pred rokom bolo v Rakúsku na vrchole 4-tisíc ľudí v nemocniciach a 700 na JIS.

Denné počty prípadov (hore) a úmrtí (dole) na milión obyvateľov v Rakúsku (modrá) a na Slovensku (červená). Zdroj – Our World in Data

Povinné očkovanie

Ešte väčší rozruch v zahraničí spustil oznam, že rakúska vláda chce zaviesť od februára povinné očkovanie proti covidu. Stala by sa tak prvou takou krajinou v Európskej únii. Zaočkovaných má zatiaľ zhruba 66 percent obyvateľov.

Na Slovensku je očkovanie dobrovoľné, a to aj pre rizikové skupiny, či už vekovo, alebo napríklad profesijne.

„Preto prosíme ľudí, aby možnosť dobrovoľnej ochrany svojho zdravia a zdravia svojich blízkych využili,“ reaguje ministerstvo zdravotníctva na zavedenie povinného očkovania v Rakúsku.

„V tejto chvíli sme za to, aby sa ľudia pre očkovanie rozhodli dobrovoľne, prosíme však, aby nerozhodnutí tak urobili čo najskôr,“ dodali

Ministerstvo spravodlivosti pritom vypracovalo analýzu, z ktorej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie