Denník N

Ruská mašina sa nikdy nepokazí. Ovečkin v 36 rokoch zažil najlepší štart do sezóny

Alexander Ovečkin. Foto - TASR/AP
Alexander Ovečkin. Foto – TASR/AP

Dobrý deň,

kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin prežíva v 36 rokoch svoj najlepší štart do sezóny. Ruský hokejista v úvodných pätnástich zápasoch zaznamenal 26 bodov, čím o dva body prekonal svoj bodový zisk z prvých pätnástich stretnutí sezóny 2009/2010.

V historickej tabuľke strelcov sa posunul už na 4. miesto pred Bretta Hulla. Ak sa nezraní, prípadne nezažije výrazný pokles formy, stihne počas sezóny predstihnúť aj tretieho Jaromíra Jágra.

Nielen štatistiky však naznačujú, že Ovečkin hrá ako vo svojich najlepších rokoch. „Neviem, ako je to možné, ale vyzerá mladší,“ povedal o ňom tréner Detroitu Jeff Blashill. „Hrá s takou vervou a energiou. Je skvelé sledovať jeho nadšenie zo strieľania gólov – teda ak práve nie ste na striedačke tímu, proti ktorému hrá,“ dodal pre nhl.com.

Ovečkin strelil v NHL zatiaľ 744 gólov, na rekord Wayna Gretzkého stráca v tejto chvíli 150. Nebyť okolností, ktoré ho ukrátili o desiatky zápasov, nikto by nepochyboval, že ho dokáže aj prekonať.

V úvode sezóny sa darí aj celému tímu Washingtonu, výborný týždeň má za sebou Martin Fehérváry. Slovenský obranca strelil proti Pittsburghu svoj druhý gól v NHL, v zápase si na ňom potom vybil frustráciu hviezdny Sidney Crosby.

Týždeň v NHL vám prinášame každý víkend počas sezóny a posielame ho aj e-mailom ako newsletter.


Ako napísal oficiálny web NHL, Ovečkin pred sezónou nevypil žiaden elixír mladosti, no dá sa pomerne presne odhadnúť, čo je za jeho výborným začiatkom sezóny. V prvom rade sa na ňu mohol pripraviť výrazne lepšie než vlani.

Počas pandémie sa vlaňajšia sezóna začala až 13. januára a Ovečkin do nej vstupoval bez svojej tradičnej letnej prípravy. Možno aj v dôsledku toho musel prvý raz po piatich rokoch vynútene pauzovať pre zranenie – pre problémy so slabinami vynechal sedem stretnutí.

S návratom NHL do normálu sa však mohol vrátiť k svojej rutinnej letnej práci s osobným trénerom Pavlom Burlačenkom. „Veľmi mi to pomohlo. Je oveľa ľahšie pripravovať sa, keď presne viete, čo vás v sezóne čaká. Odviedli sme výbornú prácu,“ vravel Alexander Ovečkin.

Ako si všíma Tarik El-Bashir z portálu The Athletic, ruskému útočníkovi oproti minulej sezóne aj citeľne stúpol čas na ľade. V prvých pätnástich zápasoch hral v priemere 21:35 min na zápas, čo je oproti vlaňajšku nárast o vyše dve minúty.

„V skutočnosti je to jeho najvyšší čas na ľade od sezóny 2009/2010, keď hral 21:48 min na zápas,“ napísal El-Bashir. Tréner Peter Laviolette mu potvrdil, že Ovečkin vyzerá ľahšie, čo si všimol aj jeho spoluhráč Tom Wilson. „Nemôžem však vyzradiť jeho tajomstvá,“ smial sa Wilson.

Novinár El-Bashir má aj niekoľko ďalších teórií na vysvetlenie Ovečkinovej formy:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Týždeň v NHL

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie