Denník N

Ak o povinnom očkovaní hovoria v Rakúsku, konajme aj na Slovensku, hovoria lekári. Politici o tom neuvažujú (anketa)

Fotokoláž. Foto N, tasr a archív foto I.H.
Fotokoláž. Foto N, tasr a archív foto I.H.

Povinné očkovanie je z právneho hľadiska možné zaviesť, ministerstvo spravodlivosti už o tom vypracovalo právnu analýzu.

V Rakúsku pristúpili v boji proti pandémii koronavírusu k tvrdým opatreniam – od pondelka bude v krajine tvrdý lockdown pre všetkých ľudí, nielen pre neočkovaných.

Od februára chce rakúska vláda zaviesť povinné očkovanie prakticky pre všetkých. Rakúsko by sa tak stalo prvou krajinou v Európskej únii, kde je očkovanie povinné. Zaočkovaných je tam zatiaľ zhruba 66 percent obyvateľov.

Na Slovensku je očkovanie dobrovoľné, zaočkovanosť je približne 46 percent, nemocnice hlásia nedostatok lôžok aj pľúcnych ventilácií. Bolo by povinné očkovanie riešením zlej pandemickej situácie u nás? Denník N oslovil s touto otázkou politikov aj odborníkov.

„Ak sa k takémuto kroku rozhodlo Rakúsko s výrazne lepšou situáciou, o to viac by tak malo konať Slovensko, kde zbytočne na covid zomiera viac ľudí, kde máme podstatne slabšie nemocničné kapacity a ktorého ekonomika si nemôže dovoliť málo efektívne a veľmi drahé protipandemické opatrenia,“ hovorí lekár Peter Visolajský, podľa ktorého je riešením povinné očkovanie seniorov.

„Po tom, ako vidím situáciu v nemocnici, ako denne vídam ľudí zbytočne trpieť a zbytočne umierať, plne podporujem myšlienku povinného očkovania,“ reaguje lekár Peter Sabaka. V súčasnej situácii by podľa neho bolo zavedenie povinného očkovania „najhumánnejším riešením“.

Odborníci v súčasnej situácii podporujú aj čo najväčšie obmedzenie mobility.

„V najviac postihnutých oblastiach s kolabujúcimi nemocnicami sa opatrenia na zníženie mobility mali zaviesť skôr. Regionálne lockdowny najmä pre neočkovaných. Dôležitejšie, ako ich zaviesť, je však vymáhať ich dodržiavanie,“ myslí si molekulárny imunológ Vladimír Leksa.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Očkovanie zatiaľ ostáva na Slovensku dobrovoľné

Vláda v tejto chvíli uvažuje o povinnom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie