Denník N

Dospelých Rómov učia o histórii, deťom vysvetľujú praktické veci. Divadlo Romathan v Košiciach štartuje ďalšiu éru v nových priestoroch

Tím divadla Romathan počas skúšok. Foto N - Peter Lazár
Tím divadla Romathan počas skúšok. Foto N – Peter Lazár

Jediné rómske profesionálne divadlo na Slovensku sa po rokoch fungovania v nevyhovujúcich podmienkach presťahovalo do novej budovy. Tento týždeň uviedli na novej scéne prvú premiéru s názvom Testament.

Všetko sa začalo pred tridsiatimi rokmi, keď sa medzi rómskymi a nerómskymi intelektuálmi začalo hovoriť o tom, že by Rómovia mohli mať vlastné divadlo. Nápad sa onedlho na to dostal do parlamentu, kde sa ho tesnou väčšinou podarilo presadiť.

Vzniklo tak profesionálne rómske divadlo Romathan, ktoré už rok nato, koncom decembra 1992, odohralo prvú premiéru. Predstavenie sa volalo Miesto pre Rómov a okrem Košíc, kde divadlo od začiatku sídlilo, ho uvideli aj diváci v Bratislave. Pozrieť si ho prišiel aj vtedajší prezident Michal Kováč.

„Spomínam si, že v tom čase vládla veľká eufória. Veľmi sa mi páčili tieto časy. Pribúdali nám aj zájazdy v zahraničí. Zrazu sme všetci mohli robiť, čo nás bavilo, čo sa nám páčilo, mohli sme cestovať do sveta a mali sme za to aj zaplatené,“ vraví riaditeľ divadla Romathan Karol Adam.

Nadšenie z prvých rokov neskôr vystriedali obavy o budúcnosť divadla, v poslednom období aj zápasenie s hraním v nevyhovujúcich podmienkach. To už je však dnes minulosťou – divadlo má po rokoch novú scénu.

Nové sídlo divadla Romathan na Továrenskej ulici, ktoré divadlo získalo s podporou Košického samosprávneho kraja. Foto – Peter Lazár
Karol Adam, súčasný šéf divadla Romathan. Foto – Peter Lazár

Hudba Budapešti

Na prvé roky fungovania divadla sa Karol Adam pamätá aj preto, že ako študent konzervatória príležitostne hrával v niektorých predstaveniach. Tie ako šéfdirigent orchestra viedol jeho otec a husľový virtuóz Karel Adam.

Muzikantská rodina Adamovcov bola jednou z tých, ktoré stáli pri zrode divadla. Romathan totiž od vzniku tvorili štyri zložky – činoherná, spevácka, tanečná, orchestrálna –, no najdlhšiu tradíciu z nich mal orchester, ktorý tvorili členovia viacerých hudobných rodín, okrem Adamovcov aj Bundovci, Brindzákovci či Balogovci.

„Rodiny mali dlhú históriu, ktorá siaha

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Košice

Kultúra

Teraz najčítanejšie