Denník N

High 5ive: Výlet do úst večnosti s organom Anny von Hausswolff

V záhrade Sacro Bosco. Foto - Livioandronico2013
V záhrade Sacro Bosco. Foto – Livioandronico2013

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Kto sa postaví do tých úst, stojí na hrane medzi svetom a záhrobím. Reč je o monumentálnej hlave Orkusa, rímskeho boha podsvetia, ktorá sa nachádza v záhrade Sacro Bosco v strede Talianska. Tento manieristický park ozvláštňujú groteskné sochy architekta a sochára Simona Moschina.

Na Orkusovej hornej pere je nápis Ogni pensiero vola (Všetky myšlienky lietajú). Keď stojíte vo vnútri a hoci len šepkáte, slová počuť von. Nielen pre túto hru akustiky, ale aj pre nádych tajomna a umeleckej slobody si z tohto miesta odniesla inšpiráciu hudobníčka Anna von Hausswolff. Jej posledné LP sa volá rovnako – All Thoughts Fly.

Voľnú hru myšlienok pretavenú do tónov kostolného organu bude možné zažiť naživo. Ak sú jedinečné zážitky to, čo zbierate, naskytá sa príležitosť.

*

Prečo vyzerajú elektrické gitary tak, ako vyzerajú? Do akej miery chcú osloviť svojím tvarom? Čo je na nich nevyhnutné pre pohodlné ovládanie či pre zvuk? Tieto otázky si v 70. rokoch položil Alan Gittler. A pokúsil sa elektrickú gitaru zredukovať na jej čistú funkciu. Výsledkom bola Gittlerova gitara a zaregistrovaný patent.

Cvičenie z dizajnu sa Gittlerovi podarilo. Nielenže vytvoril úplne funkčný nástroj, ale my sa môžeme pýtať, či a prečo nám tie oblé tvary predsa chýbajú. Jeden z exemplárov puristickej gitary sa dnes nachádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie