Denník N

Premiér Heger volá po povinnom očkovaní. Pripúšťa plošný lockdown, ak sa situácia zhorší

Foto - TASR
Foto – TASR

Aktualizované o 17.01. – Slovensko má najhoršiu covidovú situáciu na svete. Premiér Eduard Heger otvorene prehovoril o povinnom očkovaní. Ak budú nakazení rýchlo pribúdať, nevylúčil lockdown. Smer by hnal povinné očkovanie na Ústavný súd.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) sa prihovára za zavedenie povinného očkovania. V Slovenskom rozhlase v sobotu povedal, že aj s právnikmi rokuje, či to umožňuje ústava. Ak to bude možné, príde s návrhom, aby sa povinne očkovali seniori, ktorí sú najohrozenejší.

„Pre mňa by toto bola ideálna cesta: zaočkovať povinne, či už 65+, alebo 60+, podľa toho, ako odborníci rozhodnú. Ja si myslím, že už aj 50+ by asi bol najideálnejší diapazón, ale nech povedia odborníci,“ vyhlásil v diskusii Sobotné dialógy.

Predseda vlády priznal, že s koaličnými partnermi rokuje aj o možnom plošnom povinnom očkovaní. Nato však podľa neho treba politickú odvahu. Dohodu bude zložité dosiahnuť – strany Sme rodina, SaS, ale aj Za ľudí sú zatiaľ proti.

„Som dnes presvedčený, že niet inej cesty ako vakcíny, ak nechceme mať opakované vlny a lockdowny. Toto zožiera ekonomiku, toto zožiera zdravie ľudí, toto zožiera životy ľudí. Ak toto nechceme zažívať ako nejakú agóniu mesiace a roky, potrebujeme sa jednoznačne chrániť vakcínou,“ tvrdí Heger. Na Slovensku je v súčasnosti plne zaočkovaných okolo 45 percent populácie.

Heger vytiahol tému povinného očkovania v čase, keď Slovensko vôbec nemá pod kontrolou šírenie nákazy, patrí medzi krajiny s najhoršou situáciou na svete, nemocnice sú zaplnené covidovými pacientmi a hrozí humanitárna katastrofa.

V piatok PCR testy opäť odhalili rekordný počet nakazených koronavírusom: pribudlo 9171 prípadov, z nich 71 percent bolo nezaočkovaných. Doterajší rekord bol z utorka – 8342 prípadov. Heger naznačil, že už čoskoro môže vláda nariadiť lockdown.

Predseda Sme rodina Boris Kollár uviedol Denníku N, že Hegerove snahy odmietajú. „Nie sme za povinné očkovania v žiadnom prípade, ale rovnako hovoríme, že očkovanie je cesta k ochrane zdravia.“

Za povinné očkovanie nie je ani predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Ešte v piatok vravela, že nariadiť ho určitým skupinám nevidí ako cestu. „Často sa skloňujú ako profesijná skupina zdravotníci alebo opatrovatelia, ktorých je však nedostatok a zdravotnícke zariadenia si nemôžu dovoliť prepúšťať zdravotníkov,“ povedala. Za lepšiu cestu považuje, aby zamestnávatelia mohli odmeňovať očkovaných zamestnancov, ktorí zodpovedným prístupom prispievajú k normálnemu fungovaniu podnikov a ekonomiky.

Ani SaS nepodporuje povinné očkovanie. No ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá do strany SaS len nedávno prestúpila zo Za ľudí, ho neodmieta. V piatok naznačovala, že sa dá baviť o všeobecnej povinnosti, ale aj o zavedení povinného očkovania pre vybrané skupiny ľudí, napríklad pre zdravotníkov či vojakov. „Súčasne platí, že je potrebné, aby sme ako spoločnosť urobili maximum pre to, aby sme tolerantne a trpezlivo všetkým ľudom bez rozdielu vysvetľovali, prečo je očkovanie tá správna cesta pre ochranu zdravia a života našich ľudí.“

Seniorov by chcel Eduard Heger očkovať povinne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bude celoplošný lockdown?

Ak sa situácia nezlepší, premiér v sobotu pripustil, že sa na Slovensku zavedie celoplošný lockdown po vzore Rakúska, ktoré ho zavádza od pondelka.

„Pripúšťam ho a radšej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie