Denník N

Zmiznutú čínsku tenistku ukázali na pochybných videách, obavy o jej bezpečnosť ešte zosilneli

Čínska tenistka Šuaj Pcheng. Foto - TASR/AP
Čínska tenistka Šuaj Pcheng. Foto – TASR/AP

Aktualizované o 19:57 hod.: Medzinárodný olympijský výbor tvrdí, že Šuaj Pcheng je v poriadku a nachádza sa v Pekingu.

Sociálna sieť Twitter je v Číne síce oficiálne zakázaná, no niektorí predstavitelia miestneho režimu na nej majú svoje účty. Medzi nimi aj šéfredaktor straníckeho a propagandistického denníka Global Times Chu Si-tin, ktorý v uplynulých hodinách publikoval niekoľko údajných dôkazov o tom, že čínska tenistka Šuaj Pcheng je v poriadku.

Pcheng 2. novembra na čínskej sociálnej sieti Weibo obvinila vysoko postaveného politika komunistickej strany Kao-li Čanga zo znásilnenia. Jej príspevok čínske úrady do polhodiny od publikovania vymazali a neskôr zakázali vyhľadávať slovo „tenis“.

Bývalá svetová jednotka vo štvorhre následne zmizla, čo vyvolalo obavy o jej bezpečnosť. Spomenutý Si-tin teraz na twitteri zdieľal alebo zverejnil niekoľko príspevkov s tenistkou, ktoré však tieto obavy nezmiernili, skôr naopak.

Ide o fotografie, na ktorých sa usmiata Pcheng doma hrá s mačkou a plyšovými hračkami. Si-tin k nim napísal, že „cez svoje vlastné zdroje“ môže potvrdiť, že fotky zobrazujú aktuálny stav Pcheng.

Následne zverejnil tri videá – na dvoch z nich sa tenistka nachádza v reštaurácii a na ďalšom sa podľa Si-tina zúčastnila finále mládežníckeho turnaja v Pekingu. Si-tin tvrdí, že zábery vznikli v sobotu a v nedeľu. Autenticita fotografií a videí sa však nedá potvrdiť.

„Hoci je pozitívne ju vidieť, zostáva nejasné, či je slobodná a môže sa rozhodovať sama za seba bez nátlaku a vonkajších vplyvov,“ uviedol v stanovisku šéf WTA Steve Simon, ktorý od zverejnenia obvinení nebol s Pcheng v priamom kontakte.

Pochybné dôkazy

Chu Si-tin k publikovaným videám napísal, že ich získal, ale nenapísal ako. Okrem toho tvrdí, že je z nich jasné, že zábery z reštaurácie vznikli v sobotu večer. To však spochybňuje analytička čínskych médií Kerry Allenová, ktorá si všimla dôležitý detail.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Tenis

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie