Denník N

Ako keby sme pracovali na fronte, hovorí vyčerpaný lekár. Fotoreportáž z Ukrajiny, kde majú extrémne veľa covidových úmrtí

AP Photo/Evgeniy Maloletka
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ukrajina má plne zaočkovaných len 21 percent populácie. V covidových úmrtiach patrí aktuálne k najhorším na svete.

AP zverejnila fotoreportáž z Ukrajiny, ktorá aktuálne patrí medzi krajiny s najvyšším počtom covidových úmrtí na počet obyvateľov. Reportéri agentúry hovorili s lekárom Olexandrom Molčanovom, ktorý pracuje v nemocnici v meste Kachovka a ktorého bežná zmena zvyčajne trvá až 42 hodín.

24 z týchto hodín strávi v nemocnici a potom ďalších 18 hodín v stanoch pred ňou, kde vzniklo 120 ďalších lôžok pre pacientov s chorobou covid-19.

Doteraz najvyšší denný nárast počtu obetí súvisiacich s covidom Ukrajina zaznamenala v utorok, keď zomrelo 838 pacientov.

Očkovanie postupuje pomaly v celej východnej Európe, Ukrajina však patrí ku krajinám, ktoré majú najmenej zaočkovaných v regióne. A aj vinou podfinancovaného zdravotného systému sa situácia v krajine každý deň zhoršuje.

Úmrtia s covidom v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Zdroj – New York Times

Lekár: Je to ako práca na fronte

„Opäť sa snažíme hasiť požiar. Je to, ako keby sme pracovali na fronte, ale naša sila a schopnosti sú obmedzené,“ hovorí 32-ročný Molčanov. Keď sa jeho vyčerpávajúca zmena skončí, ide si domov na dva dni oddýchnuť a vyspať sa. Potom sa zase vracia pomáhať chorým.

„Situácia sa zhoršuje. Lôžka v nemocniciach dochádzajú, stav pacientov je čím ďalej tým vážnejší a navyše máme nedostatok lekárov a zdravotníckeho personálu,“ dodáva. V stanoch pred nemocnicou je 120 lôžok, 87 ich je obsadených a ďalší chorí neustále pribúdajú. Molčanov je pritom jedným z troch lekárov, ktorí sa o pacientov starajú.

Problémom je aj nedostatok nemocníc, najmä v malých mestách. Ľudia tak musia jazdiť za zdravotnou starostlivosťou často veľmi ďaleko. A ak má pacient taký vážny problém, že si musí zavolať sanitku, môže sa stať, že na ňu čaká až osem hodín.

Na výber Pfizer, Astra aj Sinovac

Ukrajinci si môžu vybrať medzi vakcínami firiem Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac. Kompletne zaočkovaných je však v krajine len 21 percent zo 41 miliónov obyvateľov.

Podľa ukrajinského ministerstva zdravotníctva zaočkovaných nebolo 97 percent pacientov s vážnym priebehom choroby.

Prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil každému plne zaočkovanému Ukrajincovi 1000 hrivien (zhruba 38 dolárov), obavy z očkovania však v krajine pretrvávajú. A to aj napriek tomu, že lekári zdôrazňujú, ako sú vakcíny vysoko účinné pri prevencii úmrtí a hospitalizácií.

Veria tým najabsurdnejším fámam

Jedným z pacientov, ktorý skončil pripojený na kyslík na lôžku v stane pred nemocnicou, je aj Olexandr Kymanov, ktorý sa odmietol zaočkovať. Vakcína je podľa neho „zbytočná“ a „ľudia sa aj tak nakazia a ochorejú“.

Podľa lekárov sa v krajine šíria najrôznejšie fámy o vakcínach, ako napríklad, že obsahujú čipy či spôsobujú neplodnosť, čo vedie k nárastu počtu nakazených a obetí.

„Ľudia veria tým najabsurdnejším fámam. Aj starší ľudia z rizikových skupín vo veľkom odmietajú očkovanie, čo je veľmi nebezpečné a navyše to zvyšuje nápor na lekárov,“ hovorí lekár Olexandr Molčanov. „Ľudia veria viac svojim susedom ako lekárom.“

Lekár Olexandr Molčanov. AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
Stany pred nemocnicou. AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
AP Photo/Jevgenij Maloletka
Kvety zdobia nové hroby na cintoríne v Kachovke. AP Photo/Jevgenij Maloletka

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie