Denník N

Thurston Moore: Sonic Youth je minulosťou, teraz sa cítim hudobne osviežený

Foto - festival NEXT
Foto – festival NEXT

Americký gitarista a skladateľ je hosťom festivalu NEXT, tento týždeň zahrá v Bratislave.

Tento rozhovor vznikol ešte v lete 2017 na festivale Pohoda. Vtedy tam prišiel s novou vlastnou skupinou, ktorú dal dokopy po rozpade Sonic Youth, no zároveň spomínal, že chystá ďalší sólový album. Aj ako šesťdesiatnik má THURSTON MOORE stále dosť energie a nápadov, len tento rok vydal päť rôznorodých nahrávok pod svojím menom. Na festivale Next v bratislavskom MMC klube chystá v utorok 23. novembra sólový večer. Čakajte skôr improvizácie než pesničky.

Hrávate na veľkých festivaloch aj v kluboch. Ako tomu prispôsobujete program?

Na vlastnej šnúre v menších sálach nie ste tlačení časom, viac divákov príde priamo na nás a zvykne to byť omnoho intenzívnejšie. Na veľkých festivaloch s kapelou veľmi neimprovizujeme, hráme väčšinou len pesničky.

Svoje turné ste nazvali podľa albumu Rock n Roll Consciousness. To je výčitka súčasnému stavu alebo nostalgická spomienka na lepšie časy?

Bol to môj pocit, ktorý som mal pri nahrávaní, vzťah medzi reálnym a metafyzickým svetom muzikanta, ktorý sa už dlhšie pohybuje na scéne. Rokenrol mal v začiatkoch rovnakého ducha ako blues alebo gospel, v posledných dekádach však skomerčnel. Len málokedy v ňom dokážem identifikovať nejaké

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie