Denník N

Vo Viedni nebolo nič, preto prišla do Bratislavy. Zomrela Hilda Múdra, trénerka Ondreja Nepelu

Hilda Múdra v roku 2014. Foto – TASR
Hilda Múdra v roku 2014. Foto – TASR

V noci z nedele na pondelok zomrela Hilda Múdra, známa trénerka krasokorčuľovania. Jej najúspešnejším zverencom bol Ondrej Nepela – olympijský víťaz zo Sappora 1972.

O úmrtí informovali členovia rodiny. Dožila sa 95 rokov.

V júni tohto roka jej prezidentka Zuzana Čaputová udelila Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti športu a za mimoriadne šírenie dobrého mena Slovenskej republiky v zahraničí.

Vo Viedni nebolo nič

Hilda Múdra sa narodila 1. januára 1926 vo Viedni ako Hildegard Klimpelová. Na Slovensko sa presťahovala v roku 1947, keď sa v Modrom kostolíku v Bratislave vydala za novinára Jozefa Múdreho. So svojím mužom sa spoznala na krasokorčuliarskom turné v rámci vystúpení vo viedenskej ľadovej revue.

„U nás nebolo nič a v Bratislave zasa všetko,“ spomenula si v rozhovore pre SME na presun z Viedne na Slovensko. S úsmevom dodala, že neskôr sa situácia obrátila. V Bratislave však zostala do konca života, na Slovensku používala krstné meno Hilda.

Na ľad sa vrátila v prvej polovici päťdesiatych rokov, tentokrát už ako dvojnásobná mama. Narodila sa jej dcéra Dagmar a syn Pavol.

Vystupovala v bratislavskej revue, kde okrem aktívneho športovania začala aj s prácou trénerky, venovala sa začínajúcim krasokorčuliarom.

Vtedy sa začala aj jej spolupráca s najúspešnejším krasokorčuliarom slovenskej histórie Ondrejom Nepelom.

Bol jej tretím dieťaťom

Trénerka si spomenula, že na budúceho olympijského víťaza ju musela upozorniť Ondrejova mama. Tá prišla na tréning s peniazmi, pohárom domáceho džemu a prosbou, aby si jej sedemročného syna viac všímali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie