Denník N

Stančík z OĽaNO: Pandemickému populizmu sme podľahli už v lete

Andrej Stančík. Foto N - Vladimír Šimíček
Andrej Stančík. Foto N – Vladimír Šimíček

Zdvihol by som ruku aj za povinné očkovanie, možno by ma ľudia už nevolili, no mne ide o to, aby som sa na konci mohol pozrieť do zrkadla, vraví poslanec OĽaNO Andrej Stančík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Andrej Stančík (26) je poslanec parlamentu za hnutie OĽaNO. V rozhovore hovorí:

  • prečo patrí k zástancom prísnejších protipandemických opatrení,
  • prečo by hlasoval aj za povinné očkovanie proti covidu,
  • o tom, ako posledné týždne vyzerajú rokovania parlamentu,
  • aj či svoju budúcnosť vidí v OĽaNO.

Hnutie OĽaNO malo 17. novembra snem. Za miesto konania si vybralo bývalý hotel komunistickej strany na Bôriku. Vy ste tam boli tiež. Ako člen, hosť či pozorovateľ?

Ako hosť.

Takže nie ste členom hnutia.

Nie som. Mne to neponúkli a ani som o to ešte nežiadal.

Aký bol snem a čo ste si z neho odniesli?

Videl som oficiálnu časť, ktorú mohol vďaka živému prenosu na Facebooku vidieť každý. Rečnili nielen koaliční partneri, ale najmä trojka Heger-Budaj-Matovič. Z každého príhovoru sa dalo niečo zobrať.

Heger hovoril o potrebnosti reforiem a obhajoval nepopulárne rozhodnutia pri pandémii, ktoré nás síce stoja politické body, ale sú správne. Igor Matovič hovoril o nutnosti boja s Ficom, ktorý momentálne rastie, Ján Budaj zase spojil minulosť s prítomnosťou a hovoril o odkaze 17. novembra. Z každého sa dalo niečo zobrať.

OĽaNO na Bôriku oslovovalo desať rokov od svojho vzniku. Má v slovenskej politike budúcnosť?

Boj proti korupcii je na dlhšie ako štyri roky. Korupcia je zažratá do každej úrovne štátu, mafia v minulosti kontrolovala políciu, súdnictvo a prokuratúru, takže je veľmi ťažké niečo takéto len tak očistiť. To zostáva hlavnou témou OĽaNO aj do budúcnosti. No druhou témou sú reformy, bez ktorých sa ďalej nepohneme. Vidíme, v akom stave sme mali zdravotníctvo, v akom stave je súdnictvo, verejná správa, školstvo. Tomu by sme sa mali venovať v najbližších mesiacoch.

Často počúvame, že OĽaNO je protikorupčné hnutie, ale čo z hnutia ho vlastne protikorupčným robí? Keď sa pozrieme napríklad na obsadzovanie postov v štátnej správe, nezdá sa mi, že by sme videli až takú zmenu oproti politike doterajších rokov. Viem, že politici OĽaNO hovoria, ako sa vyšetrujú korupčné kauzy, ale to robí polícia, nie vy.

No, dôležité je, že sa polícia už neriadi z desiateho poschodia v Hiltone. To je zásadný posun. OĽaNO počas opozičného boja proti Smeru poukazovalo na korupciu desať rokov. Čo sa týka nominácií, chápem, že niektorí môžu kritizovať, ak sa nerobia výberové konania.

Na druhej strane si musíme uvedomiť, že po voľbách bolo treba vymeniť zašitých smerákov, ktorí boli roky rokúce napríklad na okresných úradoch. Stranícka knižka bola potrebná pomaly aj na to, aby tam niekto robil upratovačku. Týchto ľudí bolo treba vymeniť, a keby sme to robili cez výberové konania, trvalo by to mesiace a vyhrali by to tí, ktorí majú najviac skúseností, teda tí, ktorí boli v systéme už dlhé roky.

Andrej Stančík. Foto N – Vladimír Šimíček

Ide len o to, že ste tie výberové konania sľubovali pred voľbami. Keby ste ešte pred voľbami otvorene povedali, že bohužiaľ, inak to nepôjde, tak by sme sa na to dnes možno pozerali inak.

Priznávam, že to možno bola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    OĽaNO

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie