Denník N

Z mravokárcov mám väčší strach ako z nactiutŕhačov

Vtip, ktorý trafí do cieľa, je ako trhanie zuba – bolí, ale osoží.

Autor je vedec

Okrem tretej koronavírusovej vlny, ktorá nás vinou ťarbavého postoja polovice občanov ako vystrihnutého z Timraviných Ťapákovcov nadlho odplaví preč od vyspelej Európy, podobne ako voľakedy tatársky vpád, prevalila sa Slovenskom aj vlna moralizátorstva, ktorej následky ťažko predvídať.

Spomenul som si pri tejto príležitosti na vtip:

Staršia slečna žalovala pána Marečka za vyvolanie verejného pohoršenia. Vraj každé ráno celkom nahý cvičí vo svojom byte, čo dobre vidieť z jej okna, ktoré je presne naproti. Sudca konfrontuje výpoveď: „Je to pravda, obžalovaný? „Je, ale…“ „Aké ale?“ „Z okna tej slečny predsa vôbec nevidno do mojej izby!“ „Nevidno?!“ rozčuľuje sa slečna. „Tak skúste u mňa vyliezť na skriňu!“

Ten vtip bol uverejnený v knihe Tisíc a jeden vtip Jána Ladislava Kalinu, ktorá vyšla za nastupujúceho normalizačného súmraku v roku 1969, pravda, v cenzurovanej verzii, lebo z autorského rukopisu boli niektoré vtipy odstránené.

V tej knihe bolo skutočne veľa vtipov, ktoré mohli kadekoho uraziť. Blondínky, policajtov, homosexuálov, obéznych ľudí, Škótov, Angličanov, Nemcov, Židov, Maďarov a, samozrejme, aj Slovákov. A niektoré, beda, si uťahovali aj zo súdruhov boľševikov.

Odstránenie tých najošemetnejších vtipov však nepomohlo. Kniha bola čoskoro stiahnutá z kníhkupectiev a zakázaná. Nie pre vtip o mravopočestnej slečne. Aj keď istí si v tomto predpoklade nemôžeme byť. V iných vtipoch sa však boľševici našli naisto. Napríklad:

Čo je to triedny boj? Keď tí, čo majú menej tried, bojujú proti tým, čo ich majú viac.

(Poznámka – triedny boj značil v marxistickej encyklopédii zápas robotníkov a roľníkov proti svojim zamestnávateľom, buržoázii.)

Ladislav Smoljak raz povedal, že národ je vtedy vyspelý, ak si dokáže zo seba robiť žarty. A znesie to aj vtedy, ak sa na jeho účet zabáva i niekto iný. A platí to nielen pre národ, ale aj pre náboženské skupiny, politické strany, spevákov, speváčky, pre akéhokoľvek človeka. Skrátka, keď hneď nevyťahuje mačetu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie