Denník N

Rady tieňového sudcu spravodajcu v konaní pred Ústavným súdom o povinnom očkovaní

Očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne. Foto N - Tomáš Benedikovič
Očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európa nemá žiaden ústavný problém s povinným očkovaním. Mohol by som čitateľa unaviť citovaním rozhodnutí, ktoré to dokazujú. Nie je to potrebné. Lebo je to pravda.

Autor je bývalý predseda Ústavného súdu

Odborné výzvy sú korením života ozajstného právnika, o to viac, ak je sudcom. Dokonca sudcom Ústavného súdu. Pamätám sa od roku 1993 na viaceré také silné impulzy. Na začínajúcom jedinom súdnom orgáne ochrany ústavnosti. Ústavnom súde Slovenskej republiky.

Definovanie základných parametrov právneho štátu, amnestie Mečiara, umelé prerušenie tehotenstva, prvé pokusy o spoluprácu so Súdnym dvorom EÚ a tak by sa dalo pokračovať.

Viacerí z nás sa nevedeli dočkať príchodu do budovy súdu a len neochotne odchádzali od rozhádaných prípadov. Minulosť.

Dnes sa už nemôžem nádejať, že mi v pléne Ústavného súdu pridelia ako sudcovi spravodajcovi nesúlad zákona o povinnom očkovaní proti covidu-19. Škoda.

Ale nič mi nebráni prejaviť svoj názor na povinné očkovanie proti smrtiacemu vírusu spôsobujúcemu covid-19 v talári tieňového sudcu spravodajcu Ústavného súdu. Pozrite, prosím, čo by som predložil plénu Ústavného súdu ako projekt nálezu o tejto výbušnej téme.

Povinné očkovanie je dávno súčasťou ústavného poriadku

Povinnosť dať sa očkovať proti určitým chorobám existuje tak dlho, že sa už nikto ani nepamätá, či sa to začalo už Louisom Pasteurom alebo o niečo neskôr. Neviem o tom, že by niekto oponoval očkovaniu, ktoré chránilo jeho deti, vnúčatá, jeho samotného.

Nie je mi známe, že by niekto úspešne napadol na súde nezákonnosť alebo neústavnosť podávania vakcín, ktoré sa dnes povinne aplikujú. Aj pri cestách do exotiky.

Európa nemá žiaden ústavný problém s povinným očkovaním. Mohol by som čitateľa unaviť citovaním rozhodnutí, ktoré to dokazujú. Nie je to potrebné. Lebo je to pravda, ktorá sa dá veľmi jednoducho podložiť aj konkrétnymi výstupmi z medzinárodných súdov. Notorická skutočnosť.

Pokračujem.

Dôstojnosť, umieranie na špinavej chodbe a obete

Jadrom všetkých základných práv a slobôd človeka je jeho dôstojnosť. Dôstojnosť tróni v úvode našej ústavy, v Charte základných práv Európskej únie a v ďalších medzinárodných dokumentoch.

Zlučuje sa však s požiadavkou ľudskej dôstojnosti, ak ľudská bytosť zomiera na nie príliš upratanej chodbe nemocnice? Preplnenej covidovými pacientmi, z ktorých drvivá väčšina nie je zaočkovaná, je nechránená a bezmocná. Smerujeme k tomu. Kapacity špitálov nevedia uniesť požiadavku dôstojnosti pacienta, ak ich počet zbytočne rastie do nezvládnuteľných čísel.

A kde je dôstojnosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie