Denník N

Bielych volal modrookí diabli. Za vraždu slávneho Afroameričana Malcolma X odsúdili nevinných

Malcolm X a jeden z útočníkov, ktorého chytili hneď po vražde (jeho odsúdenie stále platí). Foto - tasr/ap
Malcolm X a jeden z útočníkov, ktorého chytili hneď po vražde (jeho odsúdenie stále platí). Foto – tasr/ap

Keď ho zabili, čierna Amerika bola v šoku. Príbeh jedného z najslávnejších Afroameričanov v dejinách.

Malcolm X čakal, že ho skôr či neskôr zabijú. Autorovi svojej biografie povedal, že „bude zázrak“, keď sa dožije vydania knihy. Zázrak sa nekonal, vyšla pár mesiacov po jeho smrti.

K jeho vražde sa schyľovalo už dlhšie. Len týždeň pred ňou mu hodili do okna jeho domu v New Yorku zápalnú fľašu. S rodinou sa ukryl na dvore. Bežne dostával vyhrážky smrťou.

Dňa 21. februára 1965 bola v New Yorku pekná bezoblačná nedeľa. Malcolm X mal prejav v tanečnej sále na Manhattane.

Jeden z najväčších a najvplyvnejších Afroameričanov v dejinách bol výnimočný rétor, ktorý dokázal lákať davy. Podporoval sebauvedomenie Afroameričanov a vyzdvihoval ich africké korene. To bol aj dôvod jeho nezvyčajného mena. Svojho pôvodného „otrockého“ priezviska Little sa vzdal a vybral si písmeno X, aby poukázal na ukradnutú africkú identitu.

Prejav Malcolma X v ten deň počúvala priamo na pódiu aj jeho žena, ktorá čakala dvojičky, a tri jeho dcéry. Boli svedkami toho, ako počas jeho prejavu prešiel dopredu pred javisko jeden muž a začal strieľať z brokovnice. K streľbe z poloautomatických zbraní sa pridali ďalší dvaja útočníci.

Malcolma X celkovo zasiahlo 15 rán. Zomrel pri prevoze do nemocnice vo veku 39 rokov.

Atentát na Malcolma X nie je mimo USA taký známy ako smrť Martina Luthera Kinga o tri roky neskôr či atentát na bratov Kennedyovcov, no patrí medzi najvýznamnejšie vraždy počas divokých 60. rokov. Odsúdili za ňu troch ľudí.

Minulý týždeň však oficiálne dvoch z útočníkov očistili od tohto činu, pretože FBI a newyorská polícia počas vyšetrovania zadržala kľúčové dôkazy, ktoré údajne naznačovali, že sú nevinní.

Malcolm X, jeden z najznámejších Afroameričanov v dejinách. Foto – TASR/AP

Iný ako Martin Luther King

„Malcolm X bol charizmatický rétor, populárny predovšetkým na severe USA, kde Afroameričania žili v getách. Bol jednou z hlavných postáv organizácie Nation of Islam (Islamský národ), ktorá propagovala černošský nacionalizmus a do určitej miery aj černošskú silu podobne ako Čierni panteri,“ hovorí pre Denník N český amerikanista Jan Beneš z Ostravskej univerzity.

Jeho učenie však bolo iné ako učenie Martina Luthera Kinga. Kým aktivisti okolo Kinga

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie