Denník N

Prokuratúra v Nitre: Keby vyšetrovateľ neprikrášlil pytliactvo, odposluchy Fica by vzniknúť nemohli

Policajný záznam z chaty zachytáva Roberta Fica, sediaceho advokáta Mareka Paru a Miroslava Bödöra. Foto - Aktuality.sk
Policajný záznam z chaty zachytáva Roberta Fica, sediaceho advokáta Mareka Paru a Miroslava Bödöra. Foto – Aktuality.sk

V prípade podozrení z pytliactva, v rámci ktorého vznikli odposluchy Roberta Fica a spol. na poľovníckej chate, polícia porušila zákon, tvrdí krajský prokurátor v Nitre. Spochybnil aj samotné nasadenie odposluchov.

Pochybenie vyšetrovateľa pomohlo polícii k tomu, že mohla nahrať, o čom sa predseda Smeru Robert Fico v lete rozprával s oligarchom Miroslavom Bödörom na poľovníckej chate, vyplýva z uznesenia krajského prokurátora v Nitre Ivana Mandalova.

Ten našiel vo vyšetrovaní podozrení z pytliactva, popri ktorom nahrali dôverné rozhovory Fica a spol., vážne pochybenia. Minulý týždeň v utorok preto zrušil uznesenie vyšetrovateľa o začatí trestného stíhania. „Uznesenie je nezákonné,“ napísal Mandalov. Anonymizované rozhodnutie ako prvý zverejnil portál nitranoviny.sk.

Prokurátor vyčíta vyšetrovateľovi NAKA pôsobiacemu v Nitre Martinovi Juhásovi, že v odhaľovaní možných pytliakov použil nesprávnu právnu kvalifikáciu a len vďaka tomu mohol súd schvaľovať nasadenie odposluchov do poľovníckej chaty pri Leviciach.

Ak by išlo len o pytliactvo, podľa Mandalova by „nebolo vôbec možné vyhotoviť“ nahrávky, ktoré v októbri unikli do médií, po čom začal celý prípad preverovať. Dovtedy vyšetrovateľ konal pod dozorom Okresnej prokuratúry v Leviciach, ktorá pochybenia nevidela.

Fico hneď, ako sa nahrávky dostali na verejnosť, tvrdil, že vznikli nezákonne s cieľom poškodiť Smer, a hovoril o ohrození demokracie.

Poverený policajný prezident Štefan Hamran sa k zisteniam prokurátora zatiaľ nevyjadril. „Do dnešného dňa polícia nedisponuje žiadnym právoplatným uznesením, ktorým by krajský prokurátor v Nitre zákonne zrušil právoplatné uznesenie o začatí trestného stíhania v tejto veci, takže sa nevieme k téme relevantne vyjadriť,“ odpísali z policajného prezídia.

Keď minulý týždeň bolo iba známe, že krajský prokurátor rozhodol o nezákonnosti, Hamran sa v rozhovore pre Denník N čudoval, že by mal vyšetrovateľ Juhás zlyhať. „Mám z toho taký pocit, že tí naši vyšetrovatelia – niektorí z nich majú 20-ročné skúsenosti –, keď narazíme na nejakú politicky exponovanú osobu alebo oligarchu, tak nám klepnú po prstoch. Zrazu ako keby sme nedokázali vyšetrovať, nepoznáme zákony, konáme protizákonne. Ako cez kopirák bol aj ten podobný prípad s inšpekciou, kde nakoniec súd rozhodol tak, ako rozhodol. Neviem, mám z toho zmiešané pocity,“ komentoval Hamran narážajúc na prípad štyroch vyšetrovateľov NAKA, ktorí sa v septembri na dva týždne neoprávnene ocitli vo väzbe.

Pomohol si zbraňou

Vyšetrovateľ Juhás začal 4. januára tohto roka trestné stíhanie pre podozrenie, že do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nahrávky na chate

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie