Denník N

Nové mediálne zákony sprísnia pravidlá aj pre konšpiračné weby

Ministerka kultúry Natália Milanová. Foto - TASR
Ministerka kultúry Natália Milanová. Foto – TASR

Povinnosť zverejňovať majiteľov a sponzorov a povinnosť publikovať opravy v článkoch. To sú niektoré z nových pravidiel, ktoré budú platiť pre webové portály – a to aj tie dezinformačné. Navrhuje to ministerstvo kultúry v novom zákone o publikáciách, ktorý už druhýkrát predložilo do pripomienkového konania.

Zákon je súčasťou väčšej mediálnej legislatívy, o ktorej budú rokovať poslanci parlamentu v najbližších mesiacoch.

„Modernizujeme zákony, ktoré existujú už mnoho rokov, dokonca ešte z čias Vladimíra Mečiara,“ povedala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). „V čase, keď vznikali, sme používali tlačidlové telefóny, na internet sme chodili do internetových kaviarní a Facebook začal existovať až o desať rokov neskôr.“

Nová legislatíva chce reagovať na zmeny, ktoré priniesla digitálna doba. Ministerstvo preto zavádza „princíp technologickej neutrality“.

„Už nás nezaujíma, či je televízia alebo rozhlas v éteri, na satelite alebo na internete. Regulácia sa bude vzťahovať na akýkoľvek typ služby. To isté platí aj v prípade vydávania online. Už teda nerobíme rozdiely medzi tým, či periodická tlač vyjde na papieri alebo je to internetové periodikum,“ vysvetlil štátny tajomník ministerstva kultúry Radoslav Kutaš.

Zákony sa nemenia pre konšpirátorov

„Tento balík nepripravujeme pre konšpiračné médiá,“ zdôraznil zároveň Kutaš. „Je pripravený nato, aby

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Natália Milanová

Slovensko

Teraz najčítanejšie