Denník N

Kandidáti na komisára pre deti: Mikloško obhajoval liečenie homosexuality, Hatráková terapie pre páry so zákazom priblíženia

Kandidátky a kandidáti na komisára či komisárku pre deti. Zľava zhora Katarína Hatráková, Jozef Mikloško, Katarína Szabová, Jitka Hasíková, Mária Vargová, Natália Blahová a Ondrej Prostredník. Zdroj - N, reprofoto .týždeň a LinkedIn
Kandidátky a kandidáti na komisára či komisárku pre deti. Zľava zhora Katarína Hatráková, Jozef Mikloško, Katarína Szabová, Jitka Hasíková, Mária Vargová, Natália Blahová a Ondrej Prostredník. Zdroj – N, reprofoto .týždeň a LinkedIn

Budúci týždeň vo štvrtok uplynie funkčné obdobie súčasnej komisárke pre deti Viere Tomanovej a dovtedy by mal parlament zvoliť jej nástupcu alebo nástupkyňu.

Podpredseda výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Peter Pollák (OĽaNO) už vopred upozorňuje, že parlament to podľa neho nestihne. „Myslím si, že prvou voľbou žiaden kandidát neprejde a úspešná bude až druhá voľba,“ tvrdí. Dôvodom je to, že koaliční poslanci do parlamentu predložili päť mien a o spoločnom postupe musia ešte rokovať.

V hre je spolu osem kandidátov koalície a opozície, no podľa Polláka môže byť ešte jeden či dvaja vyškrtnutí. Poslanec dal preveriť, či všetkých osem kandidátov spĺňa podmienku, že majú podporu aspoň piatich organizácií pomáhajúcich deťom, ako to určuje zákon. Niektoré organizácie totiž pôsobili v celkom iných oblastiach, napríklad sa venovali tancu, väzňom či seniorom.

Konečný počet kandidátov, o ktorých bude parlament hlasovať, by mal byť známy v utorok po zasadnutí výboru. Parlament bude o kandidátoch podľa Polláka hlasovať budúci štvrtok alebo piatok.

Vypočutie ôsmich kandidátov a kandidátok viedol parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Jeho členkou je aj poslankyňa Kresťanskej únie za klub OĽaNO Katarína Hatráková, ktorá zároveň kandiduje za komisárku. Tá pri vypočúvaní kandidátov byť nemohla.

Tu je krátke zhrnutie toho, kto sa o úrad uchádza a čo počas vypočúvania zarezonovalo.

Katarína Hatráková

Nominovaná predsedom klubu OĽaNO Michalom Šipošom.

Je poslankyňou Kresťanskej únie, do parlamentu sa dostala na kandidátke OĽaNO. V súčasnosti má ako psychologička manželskú a predmanželskú poradňu v Bratislave.

Verejne známou sa stala v roku 2017, keď ako pracovníčka ústredia práce upozornila na to, že v resocializačnom zariadení Čistý deň, v ktorom dochádzalo k zneužívaniu detí, panoval strach a manipulácie.

Ako poslankyňa bola kritizovaná najmä za to, že zľahčovala obvinenie svojho kolegu Jána Heráka (OĽaNO) zo zneužívania dievčat v letných táboroch a tvrdila, že môže ísť o vymyslené výpovede. Za tvrdenie, že v násilnom vzťahu sa môže rola obete a páchateľa meniť, ju kritizovala Liga za duševné zdravie.

Hatráková počas vypočutia opätovne tvrdila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Hegerova vláda

Mladí

Sexuálne zneužívanie

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie