Denník N

Povinné očkovanie a princíp objektivity

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ak je podľa konzília odborníkov a objektívnych vedeckých poznatkov povinné očkovanie určitých najohrozenejších skupín obyvateľstva jediný nástroj na zvládnutie tretej vlny pandémie, prípadne jej ďalších vĺn, potom by štát k tomuto kroku mal pristúpiť.

Autor je advokát, špecializuje sa na ústavné právo

Začiatkom novembra konzílium odborníkov vo svojom vyhlásení upozornilo na veľmi rýchlo sa zhoršujúcu epidemickú situáciu v Slovenskej republike. V súčasnosti sme už z hľadiska počtu infikovaných osôb na milión obyvateľov na vrchole celosvetových covidových štatistík. Experti aj minister zdravotníctva považujú stav pandémie za alarmujúci a hovoria o humanitárnej katastrofe.

Hlavnú príčinu tohto stavu vidia odborníci v nízkej zaočkovanosti populácie, ktorá je po Bulharsku a Rumunsku tretia najnižšia v Európskej únii. Vysoký počet neočkovaných a prítomnosť rýchlo sa šíriaceho delta variantu vedie k prudkému nárastu hospitalizácií a úmrtí. Nemocnice stoja pred kolapsom, vyčerpaní zdravotníci pracujú na hranici svojich psychických a fyzických možností.

Jediný nástroj

Podľa konzília odborníkov je potrebné vynaložiť maximálne úsilie na zvýšenie zaočkovanosti obyvateľstva ako „jediného nástroja“ na zvládnutie tretej vlny a prípadných ďalších a na tento cieľ odporúčajú zvážiť povinné očkovanie určitých skupín obyvateľov tak, ako to robia v iných štátoch Európskej únie.

Dôsledné testovanie a prísny lockdown sú v súčasnej kritickej situácii vhodným a zrejme aj nevyhnutným nástrojom na naliehavé odbremenenie preťažených nemocníc. Pandémiu však tieto opatrenia samé osebe nikdy neporazia, môžu len dočasne zmierňovať jej následky. Ich nevýhodou je, že sú z dlhodobého hľadiska ekonomicky neúnosné pre štát aj dotknuté osoby.

Navyše

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Očkovanie proti koronavírusu

Komentáre

Teraz najčítanejšie