Denník N

Čo je to za krajinu, ktorá uprostred Európy sníva o mori?

Kniha Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie. Foto - Martin Deko/SNG
Kniha Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie. Foto – Martin Deko/SNG

Ministerstvo zahraničných vecí vytvorilo v spolupráci so Slovenskou národnou galériou publikáciu o umení, ktorá bude jedným z oficiálnych reprezentačných darov slovenskej diplomacie.

Predstavitelia zahraničných delegácií si v minulosti zo slovenských veľvyslanectiev vo svete zvykli odnášať najmä publikácie s fotografiami slovenskej krajiny.

Minister zahraničných vecí a dlhoročný diplomat Ivan Korčok (SaS) s tým má bohaté skúsenosti. A keďže počas svojich návštev rád chodí aj do galérií a múzeí, rozhodol sa, že tento typ reprezentačného daru trochu pozmení. Výsledkom je kniha Slovensko v dielach Slovenskej národnej galérie, ktorú uviedli spolu s generálnou riaditeľkou galérie Alexandrou Kusou.

„Výtvarné umenie mám rád, považujem ho za dôležité a som hlboko presvedčený, že Slovensko má na to, aby sa vo svete prezentovalo nielen ako automobilová veľmoc. Umenie má obrovskú silu pôsobiť na to, ako nás vo svete vnímajú, a ja chcem, aby nás vnímali čoraz lepšie – a aj to je dôvod, prečo táto kniha vznikla,“ vraví Korčok.

Foto – Martin Deko/SNG
Foto – Martin Deko/SNG
Foto – Martin Deko/SNG

Žiadne „best of“

Hoci ide v prvom rade o reprezentačný dar slovenskej diplomacie, kniha je dostupná aj pre domáce publikum či zahraničných turistov v kníhkupectve Ex Libris, ktoré sídli v galérii.

Už od prvého pohľadu naznačuje, že je to všetko, len nie to, čo by si človek predstavil pod pojmom reprezentatívnej publikácie o slovenskom umení.

„Neviem, či by som sa sama odvážila dať na takúto knihu Kollerov otáznik,“ vraví Alexandra Kusá o výbere diela, ktoré je na prebale knihy. Finálne rozhodnutie z viacerých ponúknutých návrhov urobil priamo minister Korčok a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ivan Korčok

Knihy

Slovenská národná galéria

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie