Denník N

Fact-check: Výrok Karla Janečka na Českom sláviku, že covid deti neohrozuje, je nepravdivý. Len v USA covidu podľahlo vyše 700 detí

Miliardár a majiteľ ankety Český slávik Karel Janeček počas odovzdávania hudobných cien. Foto – ČTK/denikn.cz
Miliardár a majiteľ ankety Český slávik Karel Janeček počas odovzdávania hudobných cien. Foto – ČTK/denikn.cz

Väčšina infikovaných detí má príznaky ochorenia, časť z nich môže mať vážny priebeh. Prekonanie covidu je spojené s rizikom dlhého covidu, nezaočkované deti zvyšujú aj riziko šírenia vírusu. V USA ochoreniu podľahlo vyše 700 detí, na očkovanie nezomrelo žiadne. Ak rodič nedá zaočkovať dieťa, volí preňho vážnejšie riziko, ktorým je covid, píše dvojica vedcov v článku pre Science.

Miliardár a majiteľ ankety Český slávik Karel Janeček kritizoval počas piatkového odovzdávania hudobných cien protipandemické opatrenia v Česku a ohradil sa aj proti očkovaniu detí.

Počas súťaže sa odvysielal reklamný spot, v ktorom Janeček vyskakuje z lietadla, aby bojoval za obranu slobody. Klip je prerábkou reklamy na Apple Macintosh z roku 1984.

„Nedopusťme návrat doby, keď sa nesmie spievať,“ zaznie v klipe za zvuku prezidentskej fanfáry.

Janeček sa štylizuje do roly ochrancu slobody, nosenie respirátora považuje za extrémne opatrenie. Zdroj – Twitter/Karel Janeček

Respirátor označil za extrémne opatrenie

Podľa Janečka mali protipandemické opatrenia negatívny vplyv na kultúru a viedli k rozdeleniu českej spoločnosti. Povinnosť nosiť respirátory v sále, kde sa anketa konala, označil majiteľ súťaže za „extrémne opatrenie“, ako povedal v sobotnom rozhovore pre portál iDnes.cz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie