Denník N

Bez testu sa deti od 2 do 12 rokov nedostanú do hračkárstva ani do nákupných centier. Na športy či krúžky stačia samotesty

Testovanie antigénovým samotestom. Zdroj - TASR
Testovanie antigénovým samotestom. Zdroj – TASR

Rodičovské združenia sa sťažovali, že za testovanie pre vstup do športových klubov či na umelecké krúžky by platili veľa peňazí. Na voľnočasové aktivity budú stačiť samotesty, uisťuje pediatrička Elena Prokopová.

Od pondelka sa začali prísnejšie obmedzenia aj pre deti vo veku od 2 do 12 rokov. Bez negatívneho testu sa dostanú už len do školy a do takzvaných esenciálnych prevádzok, všade inde sa potrebujú pravidelne testovať. Medzi základnými prevádzkami však v tejto vlne štát uznáva okrem potravín, drogérií či lekárni aj predajne s oblečením či obuvou.

Bez testu sa však už deti nedostanú napríklad do športových obchodov. Niektorí rodičia ešte v nedeľu nakupovali deťom športové oblečenie, pretože od pondelka do týchto obchodov deti bez testu nemôžu.

Rodičia detí v športových kluboch zase počítajú, do akých závratných súm sa vyšplhajú ich náklady za testy. Členka konzília odborníkov a pediatrička Elena Prokopová týchto rodičov uisťuje, že na voľnočasové aktivity budú stačiť aj domáce samotesty zo škôl.

Ministerstvo zdravotníctva v deň, keď vyhláška vstúpila do platnosti, tvrdí, že ešte prehodnotí povinnosť testu pre deti do 12 rokov. „Uvedená problematika bude ešte predmetom diskusie, ak budeme môcť epidemické riziko znížiť iným spôsobom, môžeme na základe odbornej debaty toto rozhodnutie prehodnotiť.“

Pediatrička Kristína Visolajská tvrdí, že ide o dôležité opatrenie, ktoré môže spomaliť šírenie nákazy a v tejto kritickej situácii ho potrebujeme.

Ako je to s testami pre deti od 2 do 12 rokov: 

  • voľnočasové aktivity v školských zariadeniach – nepovinné testovanie,
  • voľnočasové aktivity v kluboch – deti potrebujú test, rodičia môžu použiť aj samotesty,
  • takzvané esenciálne prevádzky (potraviny, drogérie, lekárne, odevy, obuv) – deti test nepotrebujú,
  • ostatné prevádzky (hračkárstva, kostoly, hromadné podujatia… ) – potrebujú PCR test alebo antigénový test z MOM (samotest neplatí),
  • nákupné centrá:
    • na vstup do nákupného centra deti potrebujú test – PCR alebo antigénový z MOM (samotest neplatí),
    • nákupné centrá majú uzatvorené sedacie sekcie a detské kútiky,
    • vstúpiť môžu aj deti bez testu, ale len ak sa idú do centra zaočkovať alebo tam idú navštíviť svojho lekára,
    • špeciálna výnimka existuje pre prípad, ak by boli v obchodnom dome otvorené iba takzvané esenciálne obchody. V takom prípade testy nikomu nemajú kontrolovať a vpúšťať majú aj nezaočkovaných.

Aj deti zaočkovaných rodičov a ako to je s krúžkami a športom

Lenka má doma dve deti vo veku 7 a 10 rokov. Obaja sú šikovní plavci, starší syn trénuje šesťkrát do týždňa, mladšia dcéra štyrikrát. Lenka sa zhrozila, keď si spočítala, koľko ju bude nové pravidlo stáť – za antigénové testy trikrát do týždňa pre dve deti zaplatí 75 eur. Test v najbližšej MOM totiž stojí až 12,50 eura.

Test podobne ako u dospelých totiž bude platiť 48 hodín, ak ide o antigén, a 72 hodín pri PCR teste.

Okrem peňazí Lenku trápi aj náročná logistika. „Máme dosť napnutý režim, ono to vozenie detí hore-dole a stíhanie aj povinností do školy, skĺbenie s prácou, nie je vôbec zábava. Normálne mi deti končia okolo šiestej večer, letíme domov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie