Denník N

Má 105 rokov a v behu prekonáva svetové rekordy. Za dlhý vek vďačí zdravej strave aj láskyplným vzťahom

„V živote som zažila veľa iných krásnych vecí, svetové rekordy sú len kvapkou v mori,” hovorí 105-ročná atlétka.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

105-ročná Američanka Julia Hawkinsová prekonala svetový rekord, keď sa stala najstaršou ženou, ktorá zabehla 100 metrov na oficiálnej súťaži.

Podarilo sa jej to 6. novembra na seniorských hrách v Louisiane. Nie je prekvapením, že v kategórii nad 105 rokov bola jedinou súťažiacou.

Vďaka svojmu výkonu sa kvalifikovala aj na budúcoročné preteky, po behu žartovala, že s výsledným časom nie je úplne spokojná.

Keďže súťaž prebiehala necelých 20 kilometrov od školy, kde v minulosti učila, osobne ju prišlo povzbudiť viacero jej bývalých žiakov. Niektorí z nich aj vo veku 90 rokov.

Hawkinsová, ktorá veteránskymi výkonmi zaujala už pred niekoľkými rokmi, teraz v rozhovore vysvetlila, čomu vďačí za svoju vitalitu a dlhovekosť.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Dožiť sa 105. narodenín je samo osebe výnimočné. Podľa štatistík sa to v USA podarí približne piatim ľuďom z tisícky.

Patrí k ním aj Julia Hawkinsová. Narodila sa vo februári 1916, teda v čase, keď sa v Spojených štátoch rozbiehala debata o tom, či sa krajina zapojí do prvej svetovej vojny.

Hawkinsová bola od mladosti aktívna, najradšej mala cyklistiku a neskôr sa zúčastňovala na rôznych seniorských súťažiach. Bicyklovala do veku 100 rokov. Až potom sa rozhodla

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie