Denník N

Ochranár z Kysúc: Problémom sú pytliactvo a štvorkolky

Kysuce. Foto – Soňa Mäkká
Kysuce. Foto – Soňa Mäkká

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rysy na Kysuciach sú obeťami pytliakov a dopravných nehôd. Zoológ PETER DRENGUBIAK zo správy Chránenej krajinnej oblasti Kysuce hovorí, že pohybu zvierat po krajine má pomôcť pripravovaný ekodukt a ďalšie priechody, no s pytliactvom sa bojuje veľmi ťažko. V chránenom území sú len dvaja strážcovia prírody, ktorí musia riešiť aj množstvo nelegálnych vjazdov terénnych motoriek a štvorkoliek či čierne skládky.

Aký je rozdiel medzi chránenou krajinnou oblasťou a národným parkom?

Chránená krajinná oblasť patrí do skupiny veľkoplošných chránených území tak ako národný park. Základný rozdiel medzi nimi spočíva v stupni ochrany. Národný park má na väčšine územia tretí stupeň ochrany, chránená krajinná oblasť druhý. V praxi to znamená, že národný park má viac pôvodných zachovaných častí prírody.

Chráni sa v CHKO aj ľudská činnosť, ktorá prispela k rázu krajiny?

Presne tak. CHKO Kysuce je charakteristická práve vplyvom človeka od najnižších polôh do najvyšších. Ovplyvňovala poľnohospodárstvo aj lesníctvo, diverzifikáciu prostredia. Sú tu rôzne typy lúk, rôzne termíny kosenia, vznikli tak vhodné podmienky na výskyt a rozširovanie vzácnych druhov rastlín, napríklad orchideí.

Pri lesnom hospodárstve musíme spomenúť veľkoplošné odlesnenie počas valaskej kolonizácie Kysúc. Až sedemdesiat percent pôvodného lesa odlesnili a územie využili na pasenie oviec.

Kysuce. Foto – Soňa Mäkká

Ste zoológ. Aké zaujímavé zvieratá žijú na Kysuciach?

Je tu množstvo chránených živočíchov; k tým najznámejším druhom patrí rys, vlk a medveď. Ich význam nespočíva len v ich existencii na našom území, ale aj v prepojení na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Ochrana prírody

Rozhovory

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie