Denník N

Keď zomrel aj Dušan Pašek, nedalo sa pokračovať ďalej, hovorí majiteľ Bratislava Capitals Ďurkovič (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Nikdy nezabudnem na posledný domáci zápas Borisa Sádeckého, strelil v ňom čistý hetrik,“ hovorí Ivo Ďurkovič, majiteľ Bratislava Capitals.

Ide o klub, ktorý predčasne ukončil prebiehajúcu sezónu v nadnárodnej Ice Hockey League. Stalo sa to začiatkom novembra po tom, ako pre srdcové problémy zomrel hráč Boris Sádecký a následne zomrel aj viceprezident Dušan Pašek ml.

Ďurkovič v rozhovore rozpráva aj o tom:

  • ako to vyzeralo vnútri mužstva;
  • či bude pokračovať s klubovým hokejom či
  • ako hodnotí súčasné protipandemické opatrenia týkajúce sa športu.

Musíte prežívať veľmi náročné obdobie, je niečo, čo vám v ňom pomáha?

Moja životná zásada je, že netreba zabudnúť, ale treba ísť ďalej. Jeden veľmi múdry človek mi raz povedal: ‚Ivo, v živote nikdy nestojíš na jednom mieste. Buď ideš hore, alebo ideš dole.‘ Snažíme sa ísť hore a ďalej. Tieto veci nedokážeme vrátiť a zabrániť im. Pre slovenský šport a rodinu Borisa Sádeckého a Dušana Pašeka je to veľká životná rana. Život však plynie ďalej.

Kedy ste sa prvýkrát dozvedeli, že s Borisom Sádeckým niečo nie je v poriadku?

Na zápasy vonku som nikdy nechodil a sledoval som ich online, ten zápas v Dornbirne som sledoval cez jednu z aplikácií, kde som videl, že zápas bol prerušený pre zranenie hráča. Zavolal som Dušanovi (Pašekovi ml. – pozn. redakcie), no ani on mi nevedel povedať – prvá informácia bola, že s Borisom je zle. Viac informácií som nemal, až neskôr som sa to dozvedel od Dušana, potom som to riešil s ním a s nemocnicou v Dornbirne.

Video: Ďurkovič: Keď zomrel aj Dušan Pašek, nedalo sa pokračovať ďalej (Autori: Michal Červený, Martina Koník)

Zrejme musíte dodržiavať mlčanlivosť nielen voči rodine, ale aj pre celkový zásah do zdravotnej dokumentácie…

Presne tak, je to vec rodiny. Ja môžem povedať, že mi je ľúto, že vyhasol taký mladý, nádejný a dobrý život, takýto skvelý športovec. Nikdy nezabudnem na jeho predposledný zápas, hral sa v Bratislave proti Klagenfurtu, v ktorom strelil čistý hetrik. To je také, že vau.

V piatok 5. novembra dopoludnia, dva dni po smrti Sádeckého, prebehla médiami správa o tom, že život si vzal Dušan Pašek ml., viceprezident vášho klubu. Ako ste to prežívali?

U Dušana nebolo zvykom, že nereaguje na telefonáty a správy, preto sme ho začali intenzívnejšie hľadať už vo štvrtok večer. V piatok som dostal tú veľmi smutnú správu. Bola to ďalšia rana. V živote sa snažím nájsť tú správnu cestu, ale vyplo aj mňa, nevedel som, či mám ísť doprava, doľava, rovno či dozadu. Prerušil som všetku svoju prácu a nevedel som, čo sa okolo mňa a okolo celého klubu deje. Bola to naozaj tragédia.

Niekoľko dní to bola veľká správa, ľudia v internetových diskusiách špekulovali o rôznych veciach. Čakali ste takúto veľkú odozvu verejnosti?

Obaja boli známi športovci, hokejoví reprezentanti. Zvýšený záujem médií je súčasťou životov športovcov a známych ľudí. Žiadne komentáre na internete som však nečítal.

Keď za posledný rok a pol niekto nečakane zomrie, hneď sa začne špekulovať, či to bolo na následky covidu alebo očkovania. Sádeckého rodina to však vylúčila, chcete to nejako komentovať?

Nechám to na rodinu, určite majú nejakú pitevnú správu a zrejme aj do nej nahliadli. Ja som nemohol, preto to nemôžem ani neviem komentovať.

Po týchto udalostiach ste predčasne ukončili svoje pôsobenie v sezóne v rámci Ice Hockey League, čo je nadnárodná rakúska súťaž. Rozmýšľali ste aj nad ďalšou budúcnosťou klubu?

Vrátim sa najskôr do minulosti. Posledný domáci zápas sme hrali s Villachom a prehrali sme 0:5. Bol som tam ešte s Dušanom, keď Boris ešte bol v nemocnici. Bolo vidieť, že chalani sú touto tragickou udalosťou z Dornbirnu zasiahnutí. Výkon bol, aký bol, no nebolo to o tom, že by hokej nevedeli hrať, ale ich psychika bola na nule. Nepomohol by im ani niekoľkonásobný víťaz Stanley Cupu. Povedali sme si, že to ďalej asi nepôjde.

Keď Boris zomrel, s Dušanom sme hráčom v šatni povedali jednoduché slová. Hovorili sme, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie