Denník N

Kuciakov prípad má nového prokurátora a je možné, že sa začne pojednávať odznovu

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Špecializovaný trestný súd zvažuje aj možnosť, že spojí prípad príprav vrážd prokurátorov s prípadom vraždy novinára. Všetko by sa potom na súde pojednávalo odznova.

Prípadom vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa bude zaoberať v poradí už štvrtý prokurátor. Po Vladimírovi Turanovi, ktorý odišiel do dôchodku, a Jurajovi Novockom, ktorý sa stal európskym prokurátorom, nastúpil prokurátor Michal Šúrek. Ani ten však už nie je dozorovým prokurátorom. Zástupca špeciálneho prokurátora Vladimír Kuruc rozhodol, že novinárovu vraždu bude dozorovať nový prokurátor Matúš Harkabus. Šúrek už nedozoruje ani prípad, ktorý s Kuciakom súvisí – prípravu vrážd prokurátorov. Ten prešiel pod prokurátora Daniela Mikuláša.

Vedenie špeciálnej prokuratúry povedalo, že takto rozhodlo preto, lebo Šúrek bol mimoriadne pracovne vyťažený. Dozoruje kauzy Dušana Kováčika, ale napríklad aj prípad rozsiahlej zločineckej skupiny takáčovcov.

Harkabus a Mikuláš prišli na Úrad špeciálnej prokuratúry z Krajskej prokuratúry v Žiline. „Nekomentujeme veci, ktoré nám boli pridelené. K prípadom budeme pristupovať profesionálne ako ku každej veci a s maximálnou zodpovednosťou,“ odpovedali Denníku N obaja prokurátori.

Mikuláš nedávno dozoroval napríklad prípad Judity, ktorú odsúdili za to, že v šestnástich rokoch zavraždila svojho kamaráta Tomáša. Harkabus zase mal pod sebou viacero prípadov žilinského mafiána Františka Salingera alebo prípad vraždy Richarda Stehlíka, za ktorú odsúdili Petra Kubičku.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie