Denník N

Sagan tri dni po incidente vyhral etapu vo Švajčiarsku. Alkohol môže pomôcť, no neskôr vás dobehne, hovorí cyklistický tréner

Foto: TASR - Jaroslav Novák
Foto: TASR – Jaroslav Novák

Cyklistický tréner Juraj Karas hovorí, že ho správa neprekvapila, keďže Peter Sagan „nemá ideálnu životosprávu.“

Noc zo soboty na nedeľu dňa 25. apríla strávil Peter Sagan na policajnej stanici. Francúzske médiá informovali, že napadol policajta, čo zastavil auto, v ktorom sa Sagan nachádzal. Vozidlo šoféroval jeho brat Juraj.

Podľa jeho právnych zástupcov mal slovenský cyklista strach z toho, že bude „donútený k očkovaniu“, preto policajtovi spôsobil zranenie ruky.

Sagan neskôr v policajnej cele uviedol, že si na nič nepamätá, a za všetko sa ospravedlnil. Za napadnutie policajta dostal pokutu 5000 eur, za porušenie zákazu vychádzania ďalších 100 eur.

Oľutovanie Sagan zopakoval aj v pondelok, keď o incidente informovali médiá.

„Chcem vyjadriť svoje úprimné ospravedlnenie. Bola to škaredá skúsenosť, ktorá ma prinútila dôkladne premýšľať a dala mi cennú lekciu. Naozaj ma mrzí tento incident, ktorý sa už nebude opakovať,” napísal na sociálnych sieťach.

Porazil Colbrelliho

Už o tri dni neskôr mohla verejnosť vidieť Sagana v úplne inom svetle. V stredu 28. apríla sa na pretekoch Okolo Romandie postavil na štart I. etapy a v záverečnom šprinte porazil Taliana Sonyho Colbrelliho – jedného z najúspešnejších cyklistov v skončenej sezóne.

Ešte predtým však Sagan v utorok – dva dni po noci, ktorú strávil na polícii –, absolvoval vo Švajčiarsku krátky 4-kilometrový prológ, ktorým bola individuálna časovka. Obsadil v nej 28. miesto a na víťazného Rohana Dennisa stratil 22 sekúnd.

„Cítil som sa celkom dobre, môj stav sa zlepšuje a v ďalších etapách budem chcieť využiť všetky príležitosti,” komentoval Sagan svoje vystúpenie. Pri konštatovaní o lepšom zdravotnom stave narážal na ochorenie covid-19, ktoré prekonal vo februári.

O deň neskôr sa už radoval z víťazstva. Trať prvej etapy merala 168 kilometrov, mala zvlnený profil a cyklisti počas nej nastúpali takmer 2000 výškových metrov. Etapa vrcholila v miernom stúpaní, čo Sagan využil a zvíťazil. Záver zvládol dobre aj po taktickej stránke, keď využil, že Colbrelli začal šprintovať príliš skoro.

Posledný kilometer v I. etape pretekov Okolo Romandie 2021

„Som naozaj šťastný, že som opäť vyhral na Okolo Romandie. V roku 2010 som tu dokázal vyhrať jednu etapu a o jedenásť rokov neskôr som opäť tu s ďalším víťazstvom. Musím poďakovať svojim spolujazdcom za skvelú prácu, ktorú dnes odviedli,” hovoril.

Sagan vo vyjadrení spomenul, že pred pretekmi vo Švajčiarsku tri týždne nesúťažil. „Je príjemné prísť sem a vyhrať po troch týždňoch bez akýchkoľvek pretekov,” uviedol.

S odstupom času sa z jeho slov dá vyčítať aj to, že životosprávu porušil na konci trojtýždňového tréningového obdobia. Išlo navyše o jeden z posledných víkendov, ktoré mal Sagan bez súťažných povinností.

Po týždňových pretekoch vo Švajčiarsku sa na takmer mesiac presunul do Talianska, kde ho čakali trojtýždňové preteky Giro d’Italia.

Spomínané víťazstvo v úvodnej etape pretekov Okolo Romandie bolo napokon jedno z piatich, ktoré Sagan v tejto sezóne dosiahol. Etapu vyhral aj na Giro d’Italia a na Okolo Katalánska, uspel aj na domácom šampionáte a stal sa celkovým víťazom pretekov Okolo Slovenska.

Alkohol vás dobehne

Športový diagnostik, tréner a cyklistický pretekár Juraj Karas hovorí, že správa o incidente Petra Sagana ho neprekvapila. Myslí si aj to, že Saganov bezstarostný prístup mu v minulosti pomáhal k víťazstvám, vo vyššom veku ho však dobieha.

„Dá sa takto fungovať, keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie