Denník N

Nemocnica v Brezne propaguje ivermektín, hoci je už na Slovensku povolený len na parazity

Ivermektín v podobe takzvaného humánneho lieku. Foto - Getty Images
Ivermektín v podobe takzvaného humánneho lieku. Foto – Getty Images

Európska ani americká lieková agentúra ivermektín na liečbu covidu neodporúčajú, nemocnica v Brezne ho propaguje na webe. Lekári varujú, že liek môže pacientom ublížiť.

Nemocnica s poliklinikou Brezno pacientom odkazuje, že ivermektín im neublíži, naopak, môže im pomôcť a môžu si ho kúpiť v lekárni. Radia dokonca liek brať aj preventívne.

„Od začiatku marca ivermektín podávame pacientom hospitalizovaným v našej nemocnici spoločne s ďalšími liekmi. Došlo k poklesu úmrtnosti a liek sme úspešne použili aj profylakticky (preventívne),“ píše nemocnica na svojom webe.

Ivermektín je protiparazitický liek, dezinformačné médiá ho vydávajú aj za liek na covid-19. Lekári varujú, že má vážne vedľajšie účinky a že ho ľudia berú v nebezpečne vysokých dávkach.

Na Slovensku ivermektín nie je registrovaný, no do augusta 2021 mal schválené povolenie na profylaxiu (prevenciu) a liečbu pacientov s covidom od ministerstva zdravotníctva. Podpisoval to ešte bývalý minister Marek Krajčí (OĽaNO). Liek bol dostupný v nemocniciach a lekárňach na lekársky predpis, no toto povolenie bolo platné pol roka a jeho platnosť sa skončila v lete.

Teraz ministerstvo zdravotníctva konštatuje, že ivermektín aktuálne nemá skupinové povolenie neregistrovaného lieku, takže je možná iba indikácia na liečbu parazitárnych ochorení, nie na covid-19.

Viacerí lekári varujú, že videli, ako tento liek pacientom zničil pečeň či obličky.

Primár pneumológie z martinskej nemocnice Ivan Kocan hovorí, že pacienti v ich nemocnici si pri liečbe pýtajú ivermektín, sú agresívnejší, majú načítané hlúposti z internetu a tieto pseudovedomosti sa lekárom snažia vysvetliť

Ľudia vykupujú ivermektín

Správy o ivermektíne sa šíria aj z iných nemocníc, napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie