Denník N

Vláda schválila 2-týždňový zákaz vychádzania: výnimku má cesta do práce, školy, obchodov či prírody (+ zoznam prevádzok)

Zákaz vychádzania začne platiť od polnoci, predbežne potrvá dva týždne – do 9. decembra. Remišová hlasovala proti, oznámila to tlačovou správou ešte pred zverejnením opatrení.

Vláda Eduarda Hegera (OĽaNO) prijala ďalšie sprísnenie protipandemických opatrení. Po pol roku opäť vyhlasuje núdzový stav so zákazom vychádzania, ktorý je zmiernený viacerými výnimkami.

Ľudia môžu ďalej opúšťať svoje domovy na cestu do práce, obchodu, s cieľom pobytu v prírode, na cestu k lekárovi či do nemocnice. Deti budú ďalej chodiť do škôl a škôlok, ich zatvorenie, ktoré navrhlo konzílium odborníkov, vetovala SaS.

Tí, čo nemôžu pracovať z domu, budú chodiť ďalej do práce. Vstup na pracovisko len pre očkovaných, otestovaných či po prekonaní covidu bude platiť od budúceho týždňa do konca roka. Povinné testovanie pre neočkovaných, ktorí covid posledných 180 dní nemali, bude raz za sedem dní. Na splnenie podmienky „testovaní“ bude potrebný antigénový samotest nie starší ako sedem dní. Testovať sa bude priamo na pracovisku, kto bude výsledky kontrolovať, zatiaľ nie je jasné.

„Bez ohľadu na to, čo by vláda schválila, vždy bude skupina, ktorá nebude spokojná. Som si toho vedomý, ale mojou úlohou nie je hľadať kompromis, ale chrániť životy,“ povedal Heger. „Dnešné rozhodnutie nebolo politické. Schválili sme opatrenia, ktoré navrhlo konzílium, s výnimkou škôl, ktoré – ako viete – vetoval koaličný partner.“

Núdzový stav začína platiť prakticky okamžite, čiže od polnoci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie