Denník N

Poľsko čelí epidémii takmer bez opatrení. Vláda to chce zmeniť, no potrebuje opozíciu

V Poľsku sa vo veľkom očkovali v zime a na jar, v lete záujem opadol. Foto - tasr/ap
V Poľsku sa vo veľkom očkovali v zime a na jar, v lete záujem opadol. Foto – tasr/ap

Poľská vláda verila, že čím skôr sa krajina premorí, tým skôr pandémia skončí. Teraz sa však už nemocnice blížia ku kolapsu.

Poľsko je v súčasnosti jednou z mála európskych krajín, kde neplatia prakticky žiadne protiepidemické obmedzenia. Život ide ďalej ako v lete, keď bolo nakazených veľmi málo. Normálne fungujú nielen hotely, kiná, reštaurácie, ale aj veľké športové a kultúrne podujatia, diskotéky a koncerty.

Jediným obmedzením je povinnosť nosenia rúšok v uzavretých priestoroch a verejnej doprave, no aj to sa bežne porušuje, najmä v diaľkových vlakoch takmer nikto rúško nenosí.

Poľsko má pritom v poslednom čase rekordný počet nových infekcií, veľa hospitalizácií a úmrtí a nemocniciam dochádzajú lôžka. Vláda PiS len teraz nesmelo oznamuje nový zákon proti covidu, no jeho prijatie podmieňuje podporou opozície, keďže vo vlastnej strane na to nemá väčšinu.

Počty nových prípadov a úmrtí v Poľsku (modré) a na Slovensku (červené). Zdroj – Our World in Data

PiS sa bojí neočkovaných

V Poľsku je aktuálne 53,4 percenta populácie plne zaočkovaných. Ide o jeden z najhorších výsledkov v Európe, no Poliaci sú na tom oveľa lepšie ako Slováci (43 percent).

Napriek mierne väčšej tendencii Poliakov k očkovaniu sa neočkovaných obáva práve poľská vláda, zatiaľ čo slovenská vláda zavádza ďalekosiahle obmedzenia. Hoci politici PiS očkovanie presadzujú, sústavne dodávajú, že by malo byť dobrovoľné a že postojom nezaočkovaných rozumejú.

Pritom z politického hľadiska majú poľské strany, ktoré sú proti očkovaniu, menšiu moc ako na Slovensku. Jedinými jasne antivakcinačnými stranami zastúpenými v parlamente sú krajne pravicová Konfederácia (ktorú často porovnávajú s ĽSNS), Solidárne Poľsko Zbigniewa Ziobra a malá parlamentná skupina sústredená okolo Pawla Kukiza (hnutie Kukiz-15).

Na druhej strane celá demokratická opozícia, teda Občianska platforma, Ľavica, Poľská ľudová strana a Poľsko 2050 Szymona Hołowniu podporuje urýchlenie očkovania a obmedzenia pre neočkovaných.

Problém je v tom, že kým vláda môže ignorovať Konfederáciu, musí brať ohľad na poslancov za Solidárne Poľsko a Kukiz-15. Týchto poslancov je síce málo, ale práve vďaka nim má ešte PiS minimálnu väčšinu v sejme. Politici proti očkovaniu sú aj v samotnom klube PiS.

Právo a spravodlivosť je strana, ktorej autoritárskym štýlom vládne Jarosław Kaczyński, a vo väčšine ostatných prípadov sa jednotliví poslanci boja vyjadriť nesúhlas s politikou vedenia. V prípade očkovania je to však inak – keď PiS len nesmelo oznámila zavedenie zákona sprísňujúceho obmedzenia pre neočkovaných, ostro to kritizoval dovtedy neznámy člen strany Janusz Kowalski a potrestaný za to nebol.

Ľudia, ktorí nechodia voliť

Najnižšia zaočkovanosť je tam, kde má PiS najväčšiu podporu: v Lubelskom a Podlaskom vojvodstve a v južnom Malopoľsku – najmä v okolí Zakopaného a Nowého Targu. Práve tu je aj najviac infekcií a úmrtí.

Na druhej strane najvyššia zaočkovanosť, až 70 percent, je vo veľkých mestách, kde viac ľudí volí demokratickú opozíciu, najmä vo Varšave, Vroclavi, Poznani, Katoviciach či Gdansku. Celkovo je epidemická situácia relatívne dobrá v severnom a západnom Poľsku, kde má PiS slabšie volebné výsledky.

Na základe toho mnohí vyvodzujú záver, že priaznivci PiS sa neočkujú, a preto by sa ústupky PiS neočkovaným mohli zdať z čisto politického hľadiska logické. Najnovšie prieskumy verejnej mienky však ukazujú pomerne prekvapivé výsledky. Odporcovia zavádzania obmedzení pre neočkovaných dominujú len u voličov Konfederácie (a to jednoznačne) a u tých, ktorí nevolia. Väčšinu však aj u voličov PiS tvoria ľudia, ktorí majú k očkovaniu pozitívny vzťah a očakávajú od vlády rozhodnejšie kroky.

Ako to vysvetliť? V Poľsku, podobne ako na Slovensku, je účasť voličov vo voľbách dosť nízka, pohybuje sa prevažne okolo 40 – 50 percent. Len v parlamentných voľbách v roku 2019 dosiahla účasť rekordných 62 percent, čo je skôr výnimka z pravidla.

Napriek tomu minimálne tretina Poliakov konzistentne na žiadne voľby nechodí – nie pre lenivosť či nedostatok času, ale pre protisystémové názory. Sú to ľudia, ktorí odmietajú celý politický systém a majú sklony veriť konšpiračným teóriám. Práve tu sa nachádza najviac odporcov očkovania a PiS ich hlas aj tak nedostane.

PiS staví na premorenie

Doterajší liberálny prístup PiS k epidémii vyplýval z veľkej časti z nevysloveného predpokladu, že čím skôr sa neočkovaní ľudia nakazia a ochorejú, tým skôr spoločnosť získa imunitu a pandémia skončí. Tento prístup do značnej miery vyplýva z pozorovania epidemickej situácie na Slovensku v období od októbra 2020 do marca 2021.

Riešenia slovenskej vlády Igora Matoviča, akými boli povinné celoplošné testovanie, tvrdý lockdown a nákup Sputnika, v Poľsku sledovali a ukázali sa ako neúčinné. Poľsko vtedy zavádzalo len mierny lockdown a napriek tomu tu bola dlho lepšia epidemická situácia ako na Slovensku.

Politici PiS preto prišli na to, že skutočne účinné je len očkovanie a všetky ostatné riešenia len odsúvajú vývoj pandémie, ale neodstraňujú príčiny problému. Spočiatku očkovanie v Poľsku prebiehalo veľmi dobre – najmä keď bol vo svete nedostatok vakcín. Na začiatku roku 2020 sa Poľsku darilo dokonca lepšie ako niektorým krajinám západnej Európy a Českej republike, a kým bola vakcína ťažko dostupná, Poliaci na ňu hromadne stáli v rade.

Záujem Poliakov o očkovanie klesol v júni, keď sa už dalo bez problémov očkovať. Cez leto sa situácia sama od seba stabilizovala.

Súčasná vlna pandémie prišla do Poľska asi o 3 až 4 týždne neskôr ako na Slovensko. Na Slovensku sa veľký nárast ochorenia začal začiatkom septembra a v Poľsku až do začiatku októbra bolo prípadov málo, potom to však išlo rapídne hore. V októbri vláda dúfala, že ľudia sa začnú očkovať, keď uvidia, že sa situácia zhoršuje. To sa však nestalo.

V súčasnosti je denný počet nových prípadov 15- až 20-tisíc ľudí, čo zodpovedá cca 2150 – 2850 prípadom na Slovensku (Poľsko má 7-krát viac obyvateľov). Podľa oficiálnych štatistík je preto epidemická situácia v Poľsku stále lepšia ako na Slovensku a v mnohých iných krajinách, a to aj napriek chýbajúcemu lockdownu.

To je ďalší argument podporovaný politikmi PiS. Iná vec je, že poľské štatistiky môžu byť výrazne podhodnotené, svedčí o tom relatívne nízky počet testov a vysoký počet hospitalizácií a úmrtí.

Pomôže opozícia?

V súčasnosti sa však už aj vláda prikláňa k ďalším obmedzeniam, keďže zdravotníctvo je na hrane. Zatiaľ nechce zaviesť lockdown, plánovala však obmedzenia pre neočkovaných.

Pôvodne sa PiS snažila zaviesť tieto riešenia ako vládny projekt, no vo vlastnej strane nenašiel podporu. Skupina menej známych poslancov PiS preto s tichým súhlasom Jarosława Kaczyńského predložila vlastný návrh zákona v podobe poslaneckého zákona, ktorý bol však ostro kritizovaný práve vo vládnej koalícii.

V pondelok na tlačovej konferencii navrhla svoje riešenie predsedníčka sejmu Elżbieta Witek (PiS). Pozvala zástupcov všetkých strán na stretnutie zamerané na spoločné vypracovanie zákona o covide. V súčasnosti je to jediný spôsob, ako v Poľsku zaviesť akékoľvek obmedzenia na úrovni zákona a nielen uznesením vlády, čo by bolo protiústavné.

Opoziční politici (s výnimkou Konfederácie) nehovoria nie, pričom tvrdia, že PiS preukázala svoju neschopnosť v boji proti pandémii a teraz chce zodpovednosť za nepopulárne rozhodnutia presunúť na opozíciu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie