Denník N

Je veda odpoveďou na všetky výzvy ľudstva?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pokiaľ sa ľudia budú správať iracionálne, nebudú dôverovať vedcom a namiesto toho budú veriť konšpiračným teóriám a voliť populistov, ktorí im sľubujú modré z neba, spoločnosť nič nevyrieši a nepohne sa vpred.

[25 rozhovorov o slovenskej vede v knižnej podobe – to je novinka Ako chutí tarantula? reportérky Zuzany Vitkovej.]

Autor je doktorandom na Ústave experimentálnej psychológie SAV

Esejistickú súťaž Je veda riešením všetkých výziev ľudstva? vyhlásila Nadácia ESET v rámci aktivít ocenenia ESET Science Award. Víťaznú esej vybral predseda medzinárodnej komisie súťaže a nobelista Kip Thorne.

Je teda veda riešením všetkých výziev ľudstva? Do akého výskumu by mali vlády investovať finančné prostriedky a prečo? Ide o tri odlišné otázky – ak na prvú odpovieme nie, odpovedať na druhú a tretiu by nemalo zmysel. Poďme teda od začiatku.

Prvá otázka nie je vôbec jednoduchá. Od každého výskumníka by sa žiadala odpoveď „samozrejme, veda je odpoveďou na všetky výzvy, ktorým bude ľudstvo kedy čeliť“. Takto však veda nefunguje.

Ak chceme byť striktne vedeckí, mali by sme si uvedené tvrdenie overiť. Preložené do jazyka moderných spoločenských vied, túto myšlienku by sme mali testovať a spochybňovať ju do najväčšej možnej miery, aby sme videli, či prežije.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

ESET Science Award

Komentáre, Veda

Teraz najčítanejšie