Denník N

Vinczeovci prenajímajú byt človeku bez domova: Funguje to, zmluvu takmer určite predĺžime

Foto - Daniela Matušková
Foto – Daniela Matušková

Moderátorku Adelu Vinczeovú inšpiroval rozhovor, ktorý v relácii Trochu inak s Adelou robila so Sandrou Pazman Tordovou z občianskeho združenia Proti prúdu, ktoré je známe hlavne ako vydavateľ časopisu NOTA BENE, no realizuje aj program Bývanie NOTA BENE.

„Hovorila, čo je základom, aby sa človek bez domova dostal zo začarovaného kruhu – hovorila o bývaní,“ spomína Vinczeová v podcaste občianskeho združenia Vagus.

Pazman Tordová jej hovorila o tom, ako v Proti prúdu ukončujú bezdomovectvo v nájomných bytoch na základe konceptu Housing First, pomocou ktorého sa úspešne darí bojovať s bezdomovectvom napríklad vo Fínsku a v menšom rozsahu začína fungovať aj na Slovensku. Zatiaľ len prostredníctvom občianskych združení a nie ako štátna stratégia vo Fínsku.

„Inšpirovalo ma to natoľko, že som sa podujala zabezpečiť jeden menší byt tak, aby sme ho mohli prenajímať niekomu od Proti prúdu. Povedala som: ‚Mám byt, dajte mi niekoho.‘“

Základnou myšlienkou je, že človek bez domova si môže vyriešiť ďalšie svoje problémy a vyjsť z bludného kruhu až vtedy, keď má nejaké bývanie. Ide o štandardné nájomné bývanie, ktoré sa od bežného líši len tým, že je v ňom poskytovaná podpora sociálneho pracovníka. Skúsenosti ukazujú, že sa ľuďom zlepší zdravotný stav a začnú riešiť dlhoodkladané problémy, na ktoré predtým nemali silu.

„Bývanie o polovicu znižuje návštevy pohotovosti, trojnásobne znižuje riziko duševných chorôb a hospitalizácie. Je to efektívne riešenie dlhodobého bezdomovectva. Za päť rokov sme takto pomohli 25 ľuďom, z ktorých si viac ako 90 percent bývanie udržalo,“ povedala Nina Beňová z programu Bývanie NOTA BENE.

Od nasťahovania človeka bez domova uplynul už rok. Vinczeovci s ním uzavreli dvojročnú zmluvu a predpokladajú, že ju aj predĺžia.

„Základ je, aby to trvalo čo najdlhšie. Nájomca nemá mať pocit, že je ohrozený tým, že ho kedykoľvek môžeme vyhodiť,“ hovorí Vinczeová.

„Tá dlhodobosť sa mi veľmi páči,“ dodáva Monika Sabaková, ktorá pracuje v OZ Vagus, mimovládke s integračným programom Medzimiesto, kde sa zaoberá práve bývaním ľudí bez domova.

„Housing je o tom, aby sme ľuďom dávali domov, nielen nejaký podnájom na dobu určitú. Lebo v takom prípade sa človek bojí termínu ukončenia platnosti zmluvy a toho, čo s ním bude potom.“

Vinczeová si myslí, že ak človek nebude mať stres z „deadlinu“, môže viac energie venovať tomu, aby sa začal ukotvovať v bežnom živote.

Neboli sme hrdinovia

Komunikáciu, zmluvu a ďalšie praktické veci s podnájomníkom rieši jej manžel Viktor. „Vždy sa ma pýta, ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pekné veci

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie