Denník N

Čo bude s tými, čo sa dusia, keď sú plné nemocnice? Na poľnú nemocnicu sa spoliehať nedá, jej lekári už pomáhajú

Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Lekári varujú, že ľudia budú mať problém dostať sa na ošetrenie, keď to budú potrebovať.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vydal príkaz, aby sa špecializované ústavy začali pripravovať na príjem covidových pacientov. „Do dvoch dní by malo takto pribudnúť ďalších 150 lôžok,“ oznámil minister v stredu na tlačovej besede. Týka sa to najprv kardiovaskulárnych ústavov, ak bude potrebné, pridajú sa onkologické.

Keď takto pred rokom počas druhej vlny začali veľmi rýchlo pribúdať infikovaní v nemocniciach, hovorilo sa, že by mohla armáda v prípade potreby pomôcť s poľnou nemocnicou, ktorú by zriadila vo vojenskom priestore Lešť pri Zvolene. Hoci to nie je vidno, jej podstatná časť sa teraz už využíva.

Nasadenie vojakov

„Personál poľnej nemocnice, nielen lekári, ale aj sestry, je už nasadený v nemocniciach po celom Slovensku,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. S rozložením poľnej nemocnice sa preto neuvažuje, lebo by ich museli stiahnuť z nemocníc, kde pomáhajú zvládať krízovú situáciu. Ide o 35 vojenských lekárov a práve v stredu ukončilo prípravnú štátnu službu v ozbrojených silách jedenásť lekárov, ktorých tiež okamžite posielajú do nemocníc.

Armáda je ešte schopná denne poskytnúť 500 profesionálnych vojakov, ktorí by vedeli zdravotníkom pomôcť s administratívou či triedením pacientov pri vstupoch do zdravotníckych zariadení.

Lekári, s ktorými sa Denník N rozprával o situácii v nemocniciach, sa zhodli v tom, že by si mali ľudia dávať veľký pozor na seba, aby v najbližšom čase nepotrebovali pomoc nemocnice. Podľa nich sa začal skutočný boj o to, kto sa tam dostane a kto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie