Denník N

Odrádzali iných od očkovania, skončili s ťažkým covidom. Zosnulý demonštrant z Martina nie je jediný prípad

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Niektorí pacienti sa chcú dať zaočkovať až po tom, ako skončia v nemocnici. Iní pacienti neveria lekárom, ani keď už sú na kyslíku.

Miroslav K. z Martina bol dlhoročný aktivisita. Bojoval napríklad proti praktikám nebankoviek, radil ľuďom, ako postupovať, keď sa dostanú do dlhov.

„Mnohých zachránil pred exekúciami a často im boli vrátené nemalé peniaze,“ napísal o ňom poslanec OĽaNO Peter Vons.

Miroslav zároveň patril k skupine, ktorá v posledných mesiacoch organizovala protesty proti očkovaniu a proti pandemickým opatreniam.

Zaznievali na nich známe posolstvá dezinfoscény: covid nie je hrozba, opatrenia sú fašizmus, vakcíny zlo. Miroslav robil z niektorých akcií videoprenosy, ktoré mali na Facebooku stovky až tisíce pozretí.

Ešte 8. novembra cestoval do Piešťan, kde Kotlebova ĽSNS robila demonštráciu proti stíhaniu antirúškarov, ktorých polícia zadržala v prevádzke Lidlu. O desať dní na Facebooku písal, že je práceneschopný, pretože „sa lieči z covidových teplôt“.

Príbeh má tragické vyústenie. Jeho blízki neskôr informovali, že Miroslava odviezli v ťažkom stave do nemocnice. V utorok večer jeho kolega z protestov uverejnil správu, že Miroslav K. zomrel.

Uspokojenie druhej strany

Takéto príbehy majú okrem iného ten efekt, že vyvolávajú neskrývané uspokojenie u niektorých ľudí z opačného názorového tábora. Aj pod Miroslavov profil začali viacerí písať komentáre, ako jeho smrť vidia – nehľadiac na to, že si ich môže čítať aj Miroslavova rodina.

„Konečne je od teba pokoj.“ „Neprajem nikomu, ale snáď bude tvoja smrť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Očkovanie proti koronavírusu

Slovensko

Teraz najčítanejšie