Denník N

Školský týždeň: Matovičov príspevok na služby deťom nemusí byť použiteľný pre všetky deti

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Minister financií chce zaviesť príspevok na služby deťom, pre viaceré z nich môže byť nepoužiteľný. 2. Objavujú sa návrhy na zavedenie paralelného vzdelávacieho systému, nie sú však odborne podložené.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu. Autorom tejto časti je Michal Rehúš.

1. Minister financií chce zaviesť príspevok na služby deťom, pre viaceré z nich môže byť nepoužiteľný

Pred vyše týždňom minister financií Igor Matovič predstavil zmeny v daňovo-odvodovom systéme. Jednou z navrhovaných úprav je aj zavedenie účelovo viazaného príspevku na takzvané služby deťom. Je to dobrý nápad?

Najprv si povedzme, v čom tento návrh spočíva. Minister financií navrhuje, aby každé dieťa vo veku 3 až 18 rokov dostávalo špeciálny príspevok vo výške 70 eur mesačne. Tento príspevok by však bol účelovo viazaný na služby deťom, ako napríklad doučovanie, krúžky, športové aktivity či dokonca vstupné do galérie alebo divadla a podobne.

Príspevok by štát poskytoval prostredníctvom karty alebo elektronického účtu. Uvažuje sa o tom, že certifikovanie alebo schvaľovanie jednotlivých poskytovateľov týchto služieb by mali zabezpečovať základné školy.

Celkové výdavky na tento príspevok by mali byť vo výške 690 miliónov eur ročne. Dodatočne by si to vyžadovalo 570 miliónov eur ročne, keďže podľa ministra financií už v súčasnosti ide na tieto služby 120 miliónov eur ročne (prostredníctvom základných umeleckých škôl či centier voľného času).

Aký je dôvod na zavedenie tohto príspevku? Minister financií argumentuje tým, že státisíce detí nechodia na žiaden krúžok. Preto nemajú možnosť rozvíjať svoj talent. Tento účelovo viazaný príspevok by teda mal zvýšiť účasť detí na organizovaných záujmových či vzdelávacích aktivitách.

Treba uznať, že problém, ktorý minister financií pomenoval,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie